Romson vill ha ännu högre invandring än idag: ”Måste ha ett system som klarar betydligt mer”

Vice statsminister och miljöminister Åsa Romson (Mp). Foto: Jakob Bergman / Nyheter Idag
  • Måndag 28 Dec 2015 2015-12-28
E-post 3365

SVERIGE Trots att frågan om svensk migration har kommit att bli den viktigaste, där allt fler väljare är kritiska till volymerna, öppnar Miljöpartiets språkrör Åsa Romson för att Sverige i framtiden kan ta emot ännu fler människor än dagens nivåer.

Enligt tidningen Dagens Industri är en nivå om 50 – 100 000 invandrare per år till Sverige alldeles för låg. Det är den nivå som nuvarande migrationsminister Morgan Johansson (S) bedömer att Sverige kan hantera. Men vice statsminister Åsa Romson (Mp) tycker att det är en alldeles för låg nivå på invandringen.

– Det håller jag inte med om. Det kan möjligen vara en bedömning av vårt mottagningssystem, men vi måste ha ett system som klarar betydigt mer än så, säger Romson om ministerkollegan Johanssons syn på saken.

Romson har lägst förtroende bland partiledare

Åsa Romson har tidigare profilerat sig starkt som en politiker som vill se en mycket generös invandringspolitik, en linje som också låg fast inom den rödgröna regeringen fram till hösten 2015. När invandringen kom att slå rekord på veckobasis med över 10 000 asylsökande per vecka, motsvarande en årstakt om 500 000 människor, tvingades den rödgröna regeringen dra i nödbromsen.

Sedan dess har den rödgröna regeringen infört gränskontroller men även infört ett transportöransvar som tvingar företag som exempelvis rederier att kontrollera identiteten på resenärer innan de får passera till Sverige.

Den nya politiken har kritiserats hårt av gräsrötter i Miljöpartiet och strax innan jul visade en förtroendemätning att Åsa Romson har lägst förtroende av alla partiledare, enligt Dagens Industri.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag