Ronie Berggren: 2020 är slutet på början – dags att försvara våra västerländska värderingar

https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/
Bilden är ett montage Foto: Maria Eklind CC BY-SA 2.0/Privat
  • Fredag 27 Dec 2019 2019-12-27
E-post 1178

Det är dags för Västvärlden att ta kampen om det tjugoförsta århundradet och konfrontera totalitära ideologier och stater. Det är dags att försvara våra ideal om demokrati och individualism, skriver Ronie Berggren.

Övergången till 2020 innebär mer än bara början på ett nytt år. Det innebär, för att parafrasera Winston Churchill, slutet på början av det tjugoförsta århundradet.

Lagsportsmatcher brukar inledas trevande, tills lagen vet vad som gäller. Samma sak gäller sekler.

1800-talet inleddes med en utbredd tro på demokratisering efter att USA:s och Frankrikes revolutioner visat vägen. 1900-talet inleddes med övergång från bondesamhälle till industrisamhälle och de nya ideologier som följde.

Så här 20 år in på 2000-talet kan vi fastslå att vårt eget århundrade kommit att kännetecknas av övergången från ett nationellt industrisamhälle till ett globalt informationssamhälle sammanbundet av Internet och världshandel. På denna nya arena har spelarna olika taktik.

På Västvärldens hemmaplan har Europa och USA reagerat med öppenhet och tolerans; förespråkat frihandel, öppna gränser, nedrustning, globala klimatavtal och världsfederalism.

Men en öppen hand mot omvärlden har åtföljts av en knuten näve mot sina egna; svag förståelse för sin egen kultur, sitt eget arv, egna arbetare, egen produktion och egen suveränitet.

Samtidigt har bortalagen valt motsatt taktik. Det tjugoförsta århundradet inleddes med terrorattacken mot USA den 11 september 2001. Terrorn från militant islam har fortsatt sedan dess. Men även Kina, Ryssland och Turkiet har sedan seklets inledning växt i auktoritär riktning. Vi har öppnat vår hand mot dem samtidigt som de har stängt sina händer mot oss.

Så har matchen om det tjugoförsta århundradet inletts. 2020 är här, slutet på början är över och det är nu hög tid att lägga om taktiken och börja spela rätt.

Antingen kan vi försvara våra västerländska värderingar om demokrati och individualism genom att på hemmaplan stå upp för samhällen där människor verkligen kan leva i fred och gemenskap trots individualism och kraftiga meningsskiljaktigheter.

Eller så kan vi genom censur, sekterism, konformism och politisk korrekthet visa att demokratin är skenhelig och att den skapar precis de problem, den rotlöshet, det självhat, den tribalism och de kortsiktiga egenintressen som auktoritära ledare med totalitära ideologier slipper i länder där individerna blott utgör samhällsmaskineriets kugghjul.

Står vi upp för oss själva på hemmaplan så kan vi sedan på bortaplan visa att Väst har många spelare men samma mål. Gemensamma ideal som vi inte kommer låtas köras över, vare sig militärt, ekonomiskt eller genom öppet inflöde av utländska värderingar. En ny taktik där den öppna handen inte sträcks ut i undergiven aningslöshet utan som ett handslag förberett på slagsmål. En ny taktik där fred skapas genom uppvisad styrka.

När slutsignalen sedan blåser och matchen väl är vunnen, så kommer vi inte att fortsätta slå utan skaka hand som vänner. Men ihållandes den pokal i andra handen som visar att våra värderingar segrat.

Matchen om det tjugoförsta århundradet är nu i full gång. Precis som tidigare sekler så har vi allt att vinna eller att förlora. Låt 2020 bli ett gott nytt år genom en ny, självsäker taktik.

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag