Ronie Berggren: Sverige riskerar att bli ett U-land

Foto: Privat/SVT Pressbild
  • Torsdag 29 aug 2019 2019-08-29
E-post 2623

Även om Filipstad var en extrem så är problemet med lågutbildade kostnadskrävande nyanlända migranter ett problem för kommuner i hela landet. Ett stort problem. Det är inte för sent att styra upp saker. Men det hade inte skadat om media undvikit att lyfta fram rena felaktigheter som SVT:s ”kompetensregn” och DN:s ”Sandvikenrapporten”. Nu har vi däremot inte tid att skjuta på handling längre. Det har vi inte tid till, skriver Ronie Berggren.

SVT Uppdrag Granskning handlade igår om immigrationskatastrofen i Filipstad. En stad med en befolkning på cirka 10 500 invånare varav 750 vuxna kommer från Syrien, Somalia, Eritrea, Afghanistan och Irak och har obildning som gemensam faktor.

Detta innebär att Filipstad nu går back med 30 miljoner kronor. Ett sådant underskott i en så liten kommun går inte att trolla bort, ens med interna kommunala bokföringsmetoder.

Kommunala verksamheter som har med vanliga Filipstadsbor att göra kommer att drabbas.

SVT skriver också hur inrikesfödda lämnar kommunen. Sannolikt för att man känner sig förbisedda, försmådda och åsidosatta av en kommun man föreställde sig vara ens egen, uppbyggd av föräldrar, vänner, släktingar och andra medborgare formade av Filipstads historia och lokalkultur.

”Vi håller på och byter befolkning”, sade integrationsansvarige Jim Frölander till SVT.

Jag bor i en annan stad, Örnsköldsvik i mellersta Norrland. Vår kommun går cirka 70 miljoner back inför stundade budgetår. Detta trots att staden har ett starkt näringsliv. I kommunreceptionen finns informationsblad för allmänheten att ta om man vill söka kommunal hjälp. Texten är på engelska och på arabiska. Man kan fylla i vad man behöver hjälp med; hjälp med tolk, hjälp att söka bostadsbidrag, hjälp att söka barnbidrag, och så vidare.

Självklart är detta inte gratis. Och självklart drabbas vanliga Örnsköldsviksbor när det är dags att spara.

En av de åtgärder som nu diskuteras för att komma tillrätta med underskottet är att på olika sätt minska den kommunala personliga assistansen. Den sektor inom vilken jag själv arbetar.

SVT:s program var sannolikt en ögonöppnare för många svenskar. Många andra har under lång tid varnat för massinvandringens kostnader. Johan Westerholm från ledarsidorna.se uppmärksammade i en intervju på Nyheter idag den 30 oktober 2018 problemen:– Kommunerna har sammanlagt ett strukturellt underskott på mellan 63 och 80 miljarder för nästa mandatperiod enligt SKL, säger Johan Westerholm. 

– Det är framförallt på omsorgssidan. Den har växt explosionsartat senaste mandatperioden. Där är det särskilt den långa etableringstiden till egenförsörjning för kommunplacerade flyktingar som sticker ut, säger Johan Westerholm.

– Med den kraftiga folktillväxten så följer ett ökat vård-, skola och omsorgsbehov. På ett sätt man inte riktigt räknat med.

Men etablerad media har inte lyft frågorna. Media har varit tysta. Ja, värre än så. Man har lyft fram felaktigheter, som när Dagens Nyheter hävdade att Sandviken tjänade 500 miljoner kronor årligen på de utlandsfödda, en rapport som Tino Sanandaji snabbt bröt ner.

Jag passerade för en tid sedan en äldre man och kvinna som satt på en bänk. Kvinnan påpekade att det fanns mycket invandringsrelaterad brottslighet. ”Men det finns väl svenskar som gör dumheter också?”, sade mannen, vars invändning var den instinktivt svenska reaktionen. Vi är väl inte bättre än andra, och andra är väl inte sämre än oss?

Den mentaliteten har cementerats in av media vilket har förhindrat en öppen debatt om de problem som igår skildrades på SVT.

SVT:s program var bra men jag undkommer inte tanken att om detta lyfts fram på ett ärligt sätt för flera år sedan så hade man öppet kunnat debattera för- och nackdelar och lösningar i lugn och ro och på vis kunnat ta ansvar och styra upp saker i tid istället för att i sista sekund hänvisa till den magiska demokratiska verktygslådan (som Stefan Löfven sa i programmet).

Det är inte för sent att styra upp saker och ting. Men däremot går det inte att trolla och det är för sent att styra upp det försiktigt. Det finns det ingen tid, och inga pengar till. Det lärde vi oss av SVT igår.

Görs ingenting nu så riskerar Sverige att med tiden bli ett u-land.

Ronie Berggren

Ronie Berggren är konservativ debattör och expert på USA. Han leder podden Amerikanska Nyhetsanalyser.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag