Rosenbad söker större skydd mot hot och terror

Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 11 okt 2017 2017-10-11
E-post 417

STOCKHOLM Regeringskansliet vill se åtgärder för att stärka säkerheten kring Rosenbad. Regeringskansliet ser minskad trafik i närområdet som möjligt förslag men inga åtgärder har trätt i kraft än.

Regeringskansliets säkerhetschef uppger i en skrivelse att området kring regeringskansliet i Stockholm behöver bättre skydd mot bland annat terrorangrepp, det uppger Sveriges Radio.

En åtgärd för att höja säkerheten är att minska biltrafiken på närliggande gator. Trafikkontoret utreder frågan om vilka typer av åtgärder som kan komma att bli.

– Vi diskuterar alla möjliga typer av åtgärder. Det kan vara fråga om en fullständig avstängning för trafik på Fredsgatan, men då får man väga det mot trafikkonsekvenserna som det kan bli. Det kan också vara så att man har någon form av kontroll av det som är där, säger Jonas Eliasson, trafikdirektör i Stockholm stad, till Sveriges Radio.

Sen 2016 är hotbilden om terrorism förhöjd i Sverige och terrordådet på Drottninggatan i april i år har höjt medvetenheten för potentiella hot. Under flera terrordåd i Europa har lastbilar använts för att köra in i folkmassor, därför menar regeringskansliets säkerhetschef att minskning av trafik i regeringskansliets kvarter är högt prioriterat

I skrivelsen, som kom i slutet av juni, framgår det att regeringskansliet vill se åtgärder omedelbart, inget har däremot hänt vid Fredsgatan för ökad säkerhet. Enligt Jonas Eliasson utreds frågan fortfarande.

– Det tar tid att utreda sådana här saker. Vissa fysiska åtgärder där man bygger saker kan ta ett tag att bygga, enklare avstängningar kan gå ganska fort att få på plats. Det här är också en avvägning man får göra mellan vilka trafikkonsekvenser det är och saker som hur stor är hotbilden just på Fredsgatan, så utredningen handlar också om att göra den avvägningen, säger Jonas Eliasson.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag