Rossana Dinamarca (V) lämnar politiken: ”Det är mycket vitt”

Foto: Wikipedia.
  • Måndag 5 feb 2018 2018-02-05
E-post 1324

STOCKHOLM V-toppen Rossana Dinamarca lämnar politiken. Den profilerade antirasisten uppger att det för mycket människor med vit hudfärg som syns, något som inte är förenligt med att ”representera” kvinnor ”och andra”.
– Titta på vem partiet lyfter i sociala medier. Det är bara Jonas i princip. Är det inte han så är det andra män, och det är mycket vitt. Om vi vill vara ett parti som säger oss representera kvinnor och andra, att vi är en mångfald, så syns det inte där, säger Rossana Dinamarca.

Osämjan och konflikterna inom Vänsterpartiet fortsätter. Denna gång rör det V-toppen Rossana Dinamarca som via Svenska Dagbladet meddelar att hon nu lämnar politiken eftersom hon känner sig osynliggjord och utfryst.

Dinamarca har en lång karriär av toppuppdrag inom partiet. Hon sitter inte bara, tills nyligen, som ledamot i partistyrelsen, hon sitter dessutom som ledamot i Verkställande Utskottet, en slags styrelse inom styrelsen som i Vänsterpartiet åtnjuter enorm makt. Rossana sitter även i Riksdagen, ett uppdrag hon blev känd för när hon trotsigt protesterade mot att Björn Söder (SD) satt som talman.

 Du är inte min talman, sa Dinamarca till Björn Söder i riksdagens talarstol.

Representationsargument och identitetspolitik

På kongressen 2012 kandiderade Dinamarca, som nu säger ha blivit utfryst och osynliggjord, till partiledare för Vänsterpartiet, en kamp hon förlorade mot Jonas Sjöstedt, som suttit som partiledare sedan dess. Röstsiffrorna blev 179 röster för Jonas Sjöstedt och 39 röster för Dinamarca.

När kongressledamöterna pläderade för vem de ville se som partiledare var de främsta kvaliteér som vänsterpartisterna kunde se i Rossana att hon var; rasifierad, kvinna och antirasist. Egenskaper som vänsterpartisterna hoppades skulle kunna leda till att rasifierade, kvinnor och antirasister kände sig representerade av henne. Sjöstedt pläderade man för på grund av tydlighet, retoriskt skicklig och känd.

Partiet lyfter fram fel hudfärg

Till SvD säger nu Rossana Dinamarca angående sitt avhopp att hon finner det anmärkningsvärt att partiet lyfter fram Sjöstedt så mycket, och är det inte Jonas är det andra personer med samma kön och samma hudfärg, och det är fel, enligt Dinamarca.

– Titta på vem partiet lyfter i sociala medier. Det är bara Jonas i princip. Är det inte han så är det andra män, och det är mycket vitt. Om vi vill vara ett parti som säger oss representera kvinnor och andra, att vi är en mångfald, så syns det inte där, säger Dinamarca till Svd.

Dinamarca blev inte partiledare, men hon blev feministisk talesperson för partiet, en roll som hon känner sig osynliggjord i.

Blev plagierad av den vita partiledaren 

Nyligen replikerade hon på socialminister Annika Strandhälls (S) Debattartikel i DN men trots att hon skrev artikeln helt själv så var det, enligt Dinamarca, ingen vänsterpartist som delade den i sociala medier. Dagen därpå fick Dinamarca se ett sponsrat inlägg i sin filterbubbla på Facebook, där såg hon sina egna ord och en bild på partiledaren Jonas Sjöstedt. Dinamarca klickade sig vidare och upptäcker att partiet publicerat hennes artikel ordagrant men tagit bort henne och lagt till ”säger Jonas Sjöstedt” efteråt.

På frågan om partiet är så toppstyrt som media och i princip samtliga avhoppade vänsterpartister säger att det är, svarar Dinamarca att ja, det är så toppstyrt.

”Vi har legat av oss den feministiska profilen”

Enligt Dinamarca har Vänsterpartiet tappat feminismen, något hon uppger för SvD.

– Vi har legat av oss i vår feministiska profil. Vi har tagit det för givet att vi är feminister bara för att vi kallar oss feminister. Jag blev vald på hösten 2013 för att visa att vi tar de här frågorna på allvar, men ändå såg den förra valrörelsen ut som den gjorde. 

Dinamarca har även gjort sig känd genom att polisanmäla författaren och Nyheter Idagkrönikören Katerina Janouch för ett skämt som Janouch drog, men som Dinamarca inte tyckte var roligt. Det var när Dinamarca satt och konverserade med protesterande afghaner som Janouch twittrade ”Trappan är mer effektiv än Tinder” med tillhörande bild på Dinamarca och afghanerna.

LÄS ÄVEN: Janouch polisanmäld för omtalad tweet: Nu jämförs Dinamarca med Erdogan

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag