Rösträkningskaos i Tyresö – Miljöpartiet fick dubbla antalet röster

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 22 sep 2018 2018-09-22
E-post 685

TYRESÖ När de inte kunde hitta Miljöpartiets röster skickade valarbetarna in nya Miljöpartiet-röster till länsstyrelsen – som hade fått de gamla rösterna i fel förpackning och räknade ihop dem till det dubbla antalet. Men enligt valnämndens ordförande handlar det om felaktig hantering och inte valfusk.

I valdistriktet Öringe på Tyresö fick Miljöpartiet 132 röster – dubbelt så många som partiet egentligen fick i valet. I det preliminära valresultatet fick Miljöpartiet 66 röster, men efter omräkningen dubblades antalet till 132, rapporterar Mitt i.

Anledningen till Miljöpartiets dubblering är felaktig hantering.

– Vi från valnämnden finns i kommunhuset på valnatten och tar emot material från vallokalerna. När personalen från den här vallokalen kom med materialet fattades en påse med röster – ett så kallad omslag – för Miljöpartiet. De fick åka och leta, berättade valnämndens ordförande i Tyresö, Berit Assarson (M), för Mitt i.

Läs även: Ojämlikt när svenskarna röstar – bara vissa kommuner garanterar valhemligheten

Men när personerna som letade efter Miljöpartiets saknade röster inte hittade några, tog de helt enkelt 66 nya röstsedlar för Miljöpartiet och lade i ett omslag som skickades in till länsstyrelsen.

Rösterna hittades i Vänsterpartiets omslag

Under länsstyrelsens slutliga rösträkning hittades emellertid Miljöpartiets borttappade röster – i omslaget för Vänsterpartiet. Dessa röster räknades ihop med de nya Miljöpartiet-röster som hade skickats in, vilket ledde till det dubbla resultatet 132.

– Det är helt enkelt en felaktig hantering, sade Assarson. Nu är det viktigt att ta reda på om det kan påverka valresultatet.

Svante Linusson, professor i matematik vid Kungliga Tekniska högskolan, säger till Mitt i att han inte tror att de extra rösterna kommer ha någon påverkan på valresultatet.

– Det är inte ens i närheten.

Länsstyrelsen har uppmärksammat Valmyndigheten på det felaktiga valresultatet från Öringe.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag