Rövballebandet till attack mot förbudsfeminist: ”Tjejerna älskar ju oss”

  • Onsdag 4 mar 2015 2015-03-04
E-post 1001

NORGE Trots att en feministisk bloggare rasar över att Rövballebandet får lov att hålla publika spelningar tänker inte bandets frontfigur ”Erik Röv” backa en millimeter. Redan i vår har de planerat en turné genom Sverige. – Det är mängder med tjejer som tar kontakt med oss, till och med fotomodeller, berättar Erik Röv för Nyheter Idag.

Det norska bandet ”Rövballebandet” tar publiken med storm när de showar på scenen, men alla är inte lika imponerade. Bloggaren Filip Magnusson driver sajten ”Feyflipp” där han recenserar musikband och han beskriver sin sajt såhär: ”Via podcast och text visar FF [Feyflipp] grym musik utanför musikvärldens trånga uttjatade ramar”. När Magnusson väl hittar ett band som garanterat står bortom alla ”trånga ramar” är han trots det mycket besviken.

– Men vill vi få världen jämställd och äntligen ha en musikscen, med bra representation kring könsidentiteterna, så måste vi tänka ett varv till när det gäller att sådant här fortfarande får luftrum. Det är de här sakerna som bland mycket annat gör att tolvåriga pojkar skriker hora till någon tjej de ser, skriver Magnusson om Rövballebandet på sin blogg.

Men den stenhårda kritiken stannar inte där. Magnusson, som på Facebook pryder sin profil med en omslagsbild med texten ”Jag är socialist”, drar tydliga politiska paralleller till varför Rövballebandet borde försvinna från musikscenen. Blogginlägget har fått mycket stor spridning på Facebook med över tusen delningar.

– Det är de här sakerna som bidrar till en kvinnosyn som saktar ner feminismen. Det är de här sakerna vi måste börja med och mota bort för att verkligen kunna krossa de patriarkala strukturerna. Det är dags att på allvar ta kampen för en jämställd musikscen, fortsätter Magnusson på sin blogg.

Eddie Meduza och Bengt Sändh är förebilder

Nyheter Idag bestämmer sig för att konfrontera Rövballebandets frontfigur som går under artistnamnet ”Erik Röv”. När vi når honom över telefon berättar han att intresset för raggarkultur började med att hans storebror köpte en raggarbil och att Erik då följde med på raggarträffar. Musikintresset har han haft sedan har var 12 år gammal då han började spela gitarr och skriva egna låtar.

Han bor i Norge, bara en kilometer från gränsen till Sverige och berättar att han är född 1979. Själv menar han att man aldrig blir äldre än 20 år i huvudet. Inspiration har han hämtat från trubaduren och snusfabrikören Bengt Sändh, född 1938 i Borås, och känd för sina snuskvisor. Erik förklarar även att han träffat legendaren Eddie Meduza några gånger i verkliga livet och nu hoppas han att någon gång få tillfälle att även träffa Sändh som fortfarande är i livet.

Är ni ett feministiskt band?

– Nej absolut inte. Vi tycker att alla människor, djur och plantor är lika mycket värda oavsett ursprung. Allt ska behandlas med respekt, säger Erik Röv till Nyheter Idag.

Diskriminerar ni tjejer?

– Absolut inte. Vi hyllar ju tjejer egentligen. Det är jag som skriver text och melodi, man sätter sig in i en roll. Det är menat som humor ur ett yngre perspektiv från den tiden när man hade svårt att få tjejer. Alla har vi varit där.

Vad får ni för reaktioner från tjejer på er musik?

– Vi får mängder med tjej-fans som älskar musiken och det vi står för och vår humor. Det är mängder med tjejer som tar kontakt med oss, till och med fotomodeller.

Magnusson skriver att ni har inhyrda tjejer som dansar lättklädda…

– Inhyrda och inhyrda, de får bensinpengar. Oftast ställer de ju upp helt gratis, de tycker att det är kul. Många älskar att showa och så. De hjälper oss med brännvin och torka svett ur pannan när vi spelar på scenen, det är viktigt att inte torka ut när man spelar.

– Det kan ju likväl vara grabbar som står lättklädda och hjälper oss, men eftersom alla är lika mycket värda så måste ju tjejerna också få vara med i våra shower. Annars blir det alldeles för mansdominerande shower, det är bättre alla får vara med, det är mer jämställt. Oavsett läggning eller funktionalitet.

Ni har ju en video med en bonde som gillar får?

– Jaja, jo. Det har vi. Rövhål heter den låten.

Är det ett exempel på att ni accepterar alla former av läggningar?

– Nej, det är inte meningen med den låten. I Sverige har det varit lagligt med djursex fram till nyligen tills det förbjöds. Det är vad låten handlar om, innan var det tillåtet om djuret var med på noterna och inte mådde illa av det. Det var så den gamla lagen fungerade.

Hur är lagen i Norge?

– Den är likadan, men här kom förbudet tidigare.

Har ni någon åsikt om förbudspolitik?

– Alla ska få göra musik och låtar. Vi har ju yttrandefrihet och sådana som han som försöker att påverka andra gillar jag inte, det blir ju ingen yttrandefrihet kvar då.

Ni skulle aldrig argumentera för att någon annan slutar med sin musik?

– Nej nej nej, även om vi inte gillar hip-hop och techno skulle vi aldrig vilja förbjuda något bara för det. Varför ska vi sabba för den publiken?, resonerar Erik Röv.

Magnussons feministiska kritik mot Rövballebandet föreslår att Erik Röv borde sluta med sina shower. Men istället för att ta åt sig av den kritiken tänker Erik göra precis tvärtom. Redan nu under våren kommer han turnera runt om i Sverige med sin garanterat feministbefriade show.

– Vi har släppt tre skivor och två nya låtar kommer om ett par veckor. Inget handlar om snusk, utan dessa låtar handlar bara om rättvisa och att folk ska må bra.

Rövballebandet har tidigare ställt upp i Tv4-programmet ”Talang” med sin minst sagt annorlunda show. Där fick de stående ovationer av skivbolagsdirektören Bert Karlsson som blev djupt imponerad och till och med bad om att få bandets telefonnummer. Under våren kommer bandet åka på turné i Sverige, samt spela på olika raggarträffar som Power Meet i Västerås. I mars den 21:e spelar de i folkparken i Borås och vill du se hela deras turné kan du kolla in deras Facebooksida.

Nyheter Idag har sökt Filip Magnusson för en kommentar utan resultat.

Nedan ser du Rövballebandets musikvideo ”Rövhål”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag