Rowling & Rushdie bland 152 intellektuella i protest mot vänsterdrev

J.K Rowling och Salman Rushdie. Bild: Daniel Ogren/CC BY 2.0/ Andrew Lih/CC BY-SA 3.0
  • Lördag 11 jul 2020 2020-07-11
E-post 62

Harry Potter-författaren J.K Rowling, The Handmaid’s Tale-författren Margaret Atwood, Salman Rushdie, Noam Chomsky och Gloria Steinem är några av de 152 ledande intellektuella som undertecknat ett brev som vänder sig mot vänsterns angrep på yttrandefriheten.

I ett brev publicerat av anrika Harpers Magazine vänder sig 152 ledande intellektuella mot vänsterns attacker på yttrandefriheten.

Läs även: Facebookanställda i ministrejk – kräver att Trumpinlägg censureras

Brevet inleds med att hylla vad nan kallar för ”kraftfulla protester för raslig och social rättvisa” och fördömer Donald Trump, men vänder sig sedan mot vänsterns ”intolerans mot motsatta uppfattningar” och ”ropen efter snabb och hård vedergällning som svar på upplevda överträdelser i tal och tanke”.

Som exempel på vänsterns attacker på yttrandefriheten nämner brevet redaktörer som blivit av med sina arbeten, böcker som dragits in, journalister som hindrats från att skriva om vissa ämnen och professorer och lärare som granskats och avskedats

Bland de som undertecknat brevet märks Harry Potter-författaren J.K Rowling, som nyligen fått hård kritik för sina uppfattningar i transfrågan.

Brevet har också undertecknats av bland andra Salman Rushdie, som fick gå under jorden efter att Irans högsta religiösa ledare utfärdade en Fatwa mot honom på grund av romanen ”Satansverserna” år 1989, Margaret Atwood, som skrev ”The Handmaid’s tale”, feministen Gloria Steinem, vänsterikonen Noam Chomsky, Steven Pinker och Francis Fukuyama.

Läs även: Johannes Nilsson: Joe Rogans Spotifydeal kan bli en vändpunkt i kampen om yttrandefriheten

Läs även: Nordén (MED): Utan yttrandefriheten har vi ingen fungerande demokrati

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag