Rubriksättning i Dagens Nyheter kritiseras av Israels ambassadör

Nu möter Dagens Nyheter kritik från Israels ambassadör i Sverige. Foto: Faksimil dn.se
  • Onsdag 30 Dec 2015 2015-12-30
E-post 57

STOCKHOLM Nu riktar Israels ambassad i Sverige kritik mot Dagens Nyheter med anledning av tidningens rubriksättningar om Israel. ”Många har upprörts över att Dagens Nyheter på ett så tydligt sätt väljer att vinkla sin rubrik”, skriver sajten Israel Idag, en sajt som drivs av ambassaden.

En nyhetshändelse gick ut som ett TT-telegram lördagen den 26:e december om att två palestinier gick till knivattack mot israelisk polis och som en konsekvens av detta blev ihjälskjutna. Flera medier återgav TT-telegramet med rubrik ”Angripare med kniv sköts till döds”, men inte Dagens Nyheter.

Trots att DN återgav artikeln i sin helhet ändrade tidningen den rubrik som TT hade satt. Istället för att angripare sköts till döds blev rubriken ”Två palestinier sköts till döds”, en rubrik som inte talar om att palestinierna själva gick till attack med knivar och på grund av det blev skjutna.

Nu möter Dagens Nyheter kritik från sajten Israel Idag, en sajt som drivs av den israeliska ambassaden. De publicerar skärmdumpar från en rad medier, inklusive SVT, som återger den ursprungliga TT-rubriken samt visar på att DN var det enda media som utelämnade knivattacken i rubriksättningen.

”Många har upprörts över att Dagens Nyheter på ett så tydligt sätt väljer att vinkla sin rubrik”, konstaterar Israel Idag angående den ändrade rubriken.

Dagen efter växer kritiken med anledning av ytterligare en rubriksättning

Kritiken mot Dagens Nyheter kom att växa än mer när de bara en dag senare återigen rapporterar om Israel. Den artikeln handlar i korthet om att en anonym palestinsk källa påstår att Israel avvisat ett palestinskt förslag om att återuppta fredsförhandlingar.

Men officiellt dementerar Israel att så ska ha skett. När Dagens Nyheter summerar nyheten i sin rubriksättning väljer man att låta den anonyma palestinska källan få tolkningsföreträde istället för den officiella dementin från Israel.

”Israel avvisade palestinska förslag till fredsförhandling”, lyder rubriken hos Dagens Nyheter.

På Facebook uttrycker Israels ambassadör Isaac Bachman kritik mot Dagens Nyheter. Han konstaterar att många läsare, speciellt när de har bråttom, endast läser rubriker för att snabbt orientera sig om omvärlden. På det viset kan läsarna förledas att få icke-nyanserad och negativ bild av Israel, menar han.

”Två vilseledande rubriker av DN på bara två dagar – är det tendentiöst eller slumpmässigt? Avgör själv”, skriver Bachman på Facebook.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag