Rumänsk delegation i Borås – ”Tiggarna överdriver”

Tiggare i gamla stan, Stockholm. Foto: Albin Lindstedt/Nyheter Idag
  • Torsdag 21 aug 2014 2014-08-21
E-post 0

BORÅS En delegation från Rumänien är i Sverige för att bilda sig en uppfattning om tiggeriet. –Tiggarna överdriver, säger vice borgmästare Sebastian Radu från den rumänska staden Buzau.

En delegation från den rumänska staden Buzau har kommit till Borås för att ta reda på varför så många tiggare tagit sig till Sverige från Buzau. Efter att ha vandrat runt i staden och pratat med ett tiotal hävdade man att tiggarna överdriver misären i hemstaden för att få sympatier av boråsarna, rapporterar Borås Tidning.

-Vår uppfattning är att de flesta har bra levnadsvillkor på hemmaplan och bor i hus som alla andra. De väljer att komma hiteftersom de tjänar bättre på att tigga utomlands än att acceptera ett jobb med minimilön hemma, säger Sebastian Radu, vice borgmästare i Buzau.

De frivilligarbetare som arbetar för de tiggande rumänerna tror dock inte att delegationen kan få en objektiv bild av gruppen. Dessutom har många romer dragit sig undan.

-De är rädda för att bli registrerade av myndigheterna, säger Pierre Enbert till tidningen.

Enligt Borås förvaltningschef Annika Andersson är syftet med delegationens besök att förbättra romernas situation i Buzau.

Nyheter Idag har sökt Annika Andersson för en kommentar men hon har inte gått att nå.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag