Runkbajsar-Schyffert vinner Stora Retorikpriset: ”Superglad”

Här är några av Schyfferts tweets som väcker reaktioner. Bilden är ett montage.
  • Torsdag 14 mar 2019 2019-03-14
E-post

STOCKHOLM Medieprofilen och asylaktivisten Henrik Schyffert tilldelas Stora Retorikpriset för 2019. Priset ges till någon som ”med sitt uttryck har gjort intryck”. Schyffert har bland annat gjort intryck med tweets om att ”runkbajsa” en Twitteranvändares mamma i munnen.

I motiveringen till priset skriver juryn att Schyffert under sin karriär använt olika kanaler för att ”roa, undervisa och beröra”.

Henrik Schyffert slog igenom som en medlem i Killinggänget, som gjorde bland annat tv-serien Nilecity 105,6. På senare år har han även engagerat sig för asylinvandring och påstått att det innebär en vinst på sikt. Han har skrivit:

Det kostar oss alltså två quattro stagionis, en stor Fanta och ett Netflix-abonnemang att rädda livet på 80 000 människor i år”

På Twitter har Schyffert uppmärksammats för lite annorlunda retoriska grepp. Bland annat har han i en diskussion läxat upp en Twitteranvändare genom att skriva att dennes mamma ville att han ”runkbajsade” i hennes mun.

 

Schyffert fortsatte på samma spår:

Det var en strålande nöjd Henrik Schyffert som kommenterade priset i TV4 Nyhetsmorgon:

– Jag är jätteglad för det här, superglad.

På sociala medier möttes utnämningen med blandade reaktioner.

Patrik Wilke resonerar något luttrat om en devalvering av priser och utmärkelser.

 

En annan twittrare, Elias Ziambaras, reflekterar över den senaste tidens pristagare inom olika fält.

 

Satirikern Steget Efter kommenterar i en strip Schyfferts pris:

 

Stora Retorikpriset instiftades av Barbro Fällman 2008 för att uppmärksamma vikten av ett ”gott språk och effektiv kommunikation”.

Motivering

"Som en skicklig retoriker behöver han endast sin röst, sin kropp och sina ord för att fängsla en hel publik i timtal. Han är en variationernas mästare. Han har i sin långa karriär med stor framgång använt olika kanaler för att roa, undervisa och beröra: Radio, föreläsarscenen, komikerscenen, tv såväl framför som bakom kameran"

Tidigare pristagare

2008 – Stavros Louca
2010 – Lasse Granqvist
2011 – Pia Johansson
2012 – Jason Diakité
2013 – Jessika Gedin
2014 – Christopher O'Regan
2015 – Ulrika Knutson
2016 – Sissela Kyle
2017 – Magdalena Ribbing

Är Henrik Schyffert en stor retoriker?
2164 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag