Rymningsskandalen: Pizzeriamördaren Osman fritagen på permission – stenhård kritik

Foto: Polisen
  • Fredag 24 jul 2020 2020-07-24
E-post

KUNGSBACKA Dömde mördaren Abdirizak Abdimalek Osman fick permission på tisdagen och fick röra sig ute i ett stort köpcenter där han fritogs. Något som bland annat Samnytt rapporterat om. Polisen går fortfarande inte ut med Osmans namn eller bild. Nu kommer hård kritik mot ansvariga myndigheter i sociala medier.  ”Hur i helvete kan man ge en mördare permission”, skriver en twittrare

Abdirizak Abdimalek Osman blev fritagen vid lunchtid vid Hede Fashion Outlet utanför Kungsbacka. Dit hade han åkt med två vårdare från det SiS-boende där han är placerad. På övervakningsbilder syns hur två män joggar fram till Osman och de två vårdarna som går runt i shoppingområdet.
– De här två vännerna som kommer fram till personalen där säger att det är bäst att de inte gör något. Så personalen vågar inget annat än att vara passiva. De kanske säger att de har något skjutvapen eller någonting, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson till Expressen.

 

Ola Karlsson Rühmkorff som är chef för kommunikationsenheten på Statens institutionsstyrelse, SiS, säger till Expressen att Abdirizak Abdimalek Osman uppfyllde alla krav för att få permission.

– Man gör en säkerhetsbedömning i flera led. Man beslutar om förutsättningarna, hur långt man får åka. Vi bedömde att det fanns betryggande omständigheter för den här korta vistelsen, säger han.

Hur de två kumpanerna kunde veta att Osman skulle vara på Hede Outlet och hjälpa honom att rymma är inte klarlagt.

Under fredagen utfärdades ett rikslarm om Osman. Polisen tror att han kan ha lämnat Göteborgsområdet.

När Nyheter Idag på fredagen kontaktar polisens presskontakt i Region Väst har man fortfarande inte fått tillåtelse av sina chefer att bekräfta att det är Abdirizak Abdimalek Osman som rymt.

På sociala medier är kritiken hård mot att Osman fick permission.

Osman, som är svensk med somaliska rötter, dömdes 2018 till tre års sluten ungdomsvård för mord efter att ha skjutit ihjäl en 24-årig man på en pizzeria i Stockholmsförorten Rinkeby. En ihjälskjutning som kopplas till en konflikt mellan två lokala invandrargäng i Stockholm. Den somaliesvenske mördaren slapp billigt undan med hänvisning till sin ålder. Ur domen:

Tingsrätten anser att straffvärdet för mordgärningen motsvarar 18 år för en vuxen lagöverträdare eftersom det finns försvårande omständigheter. De försvårande omständigheter som avses är att de dödande skotten avlossades på en pizzeria där andra personer riskerade att skadas, att mordet var planerat och utfördes i en kriminell gängrelaterad miljö och att offret var helt skyddslös i samband med gärningen. Även straffvärdet för den samlade brottsligheten motsvarar fängelse 18 år för en vuxen lagöverträdare.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag