Rysk muslim häktad efter knivattack i Norge: ”Förklarat att han vill döda fler”

Foto: Google Maps
  • Lördag 19 jan 2019 2019-01-19
E-post 1358

NORGE En 20-årig muslim som är rysk medborgare häktades på lördagen i Oslo efter en knivattack på en kvinna inne i en matbutik tidigare i veckan. Mannen kom in i Norge via Sverige och har i förhör uppgett att attacken var en terrorattack. Mannens advokat har uppgett till Aftenposten att den misstänkte tycker att ”alla kristna förtjänar att dö”.

Det var i torsdags som en kvinna i 20-årsåldern blev knivhuggen i ryggen av den 20-årige muslimske mannen. Attacken skedde inne på en matbutik i Oslo som tillhör kedjan Kiwi.

Kvinnans tillstånd uppges vara kritiskt men stabilt efter attacken.

Mannen kommer från den ryska delstaten Basjkirien och kom in i Norge från Sverige på torsdagen, samma dag som han högg kvinnan i ryggen.

– Han har uppgett att han har en koppling till islam och så har han förklarat att han vill döda fler människor och att det här var en terrorhandling, säger Benedicte Björnland, chef för norska säkerhetstjänsten, till Aftenposten.

20-åringens advokat Ola Lunde säger att hans klient är ostabil och vill att han får genomgå en psykisk undersökning. Men han tycker också att hans klient ska hållas inlåst under tiden.

– Häktning är nödvändigt av hänsyn till allmänheten. Jag säger det trots att jag är försvarare, säger Lunde som också berättar för Aftenposten att hans klient tycker att ”alla kristna förtjänar att dö”.

– Han  är en fara för liv och hälsa. Han skulle kunna gå och sätta sig i en buss och genomföra ett terrorattentat. Jag upplever honom som instabil och sinnesförvirrad, säger Lunde som förklarar att hans klient agerat själv, inte tillhör något terroristnätverk som IS eller liknande.

Attacken utreds som ett misstänkt terrordåd och norsk säkerhetstjänst kommer att utreda eventuella kopplingar till extrema miljöer.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag