Rysk senator vill testa om landets politiker kan vara galna

Många politiker borde kanske vistas på rättspsykiatriska kliniken i Säter, i stället för i maktens korridorer. Foto: Wikipedia
  • Torsdag 12 mar 2015 2015-03-12
E-post 1122

RYSSLAND En rysk senator vill psyk- och drogtesta alla som vill delta i politiska val i landet. – Ibland säger våra medborgare att vissa företrädare troligen är galna. Det må vara ett talspråk, men vi kan inte utesluta att det kan vara sant.

Den ryske ledamoten i Rysslands federala råd, Anton Belyakov, har i en proposition föreslagit att alla kandidater i framtida ryska val måste informera sina väljare om sitt psykologiska tillstånd. Inte heller ska kandidaterna längre få vara beroende av alkohol eller droger, rapporterar RT.

Det är dock inte i överhuset i den ryska federala församlingen som Belyakovs förslag ska gälla. Om idén får gehör är det enbart politiker som vill bli valbara till statsduman som i framtiden kommer vara tvungna att lämna in intyg från både psykiatriker och läkare.

– Väljarna har rätt att veta allt om deras kandidater, säger Belyakov i en intervju med ryska Izvestia Dail.

Han underströk även att hans idé ligger i linje med redan existerande lagstiftning som säger att de kandidater som ställer upp i landets demokratiska val måste informera sina väljare om sitt eventuella brottsregister.

Stöd från flera håll

Stödet för Belyakovs förslag har inte låtit vänta på sig. Inte bara har den ryska valkommissionens ordförande Vladimir Churov stöttat förslaget, utan även partiledaren för nationalistiska Rodina har sagt sig gilla idén – särskilt då han själv lagt fram en liknande motion.

– Ibland säger våra medborgare att vissa företrädare troligen är galna. Det må vara ett talspråk, men vi kan inte utesluta att det kan vara sant, sa Rodina-ledaren Aleksey Zhuravlev i ett pressutlåtande, rapporterar RT.

Även svenska politiker knarkar

I slutet av september förra året rapporterade Nyheter24 att ett stort antal svenska riksdagsledamöter knarkat. Bland namnen i den lista som nättidningen publicerade återfanns bland annat Sveriges vice statsminister, Åsa Romson, och vänsterledaren Jonas Sjöstedt.

Totalt rörde det sig om 24 riksdagsledamöter som någon gång i livet testat knark. Huruvida de fortfarande knarkade framgick inte av artikeln. Men kanske skulle Belyakovs idé även kunna implementeras i Sverige.

För även om det bara är ett talspråk – vi kan nog inte utesluta att det är sant.

Av: Per Jonsson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag