Ryska ambassaden kan få ny adress med Ukraina-koppling

Rysslands ambassad. Bild: Faksimil TV4
  • Fredag 11 mar 2022 2022-03-11
E-post 473

STOCKHOLM Förslaget att döpa om gatan utanför ryska ambassaden i Stockholm till något Ukraina-relaterat kan bli verklighet. Det rapporterar TV4 Nyheterna.

Stockholms stad har fått in ett 40-tal förslag om att byta namn på gatan vid Rysslands ambassad som ett sätt att uttrycka stöd för Ukraina. Exempelvis tycker Kristdemokratiska ungdomsförbundet att den ska heta Zelenskyjgatan, efter Ukrainas president. I nuläget heter gatan Gjörwellsgatan.

TV4 rapporterar att Stockholms stad är positiv till ett namnbyte, och på måndag ska namnberedningen ha ett möte.

– Då kommer man diskutera de här fantastiska förslagen som har kommit in. Det är väldigt positivt med det här engagemanget för att visa Ukraina solidaritet, så jag hoppas verkligen att vi snart kan fatta ett beslut, säger Joakim Larsson (M), stadsbyggnadsborgarråd i Stockholm, till TV4.

Liknande initiativ har tagits i andra länder. ”Det fria Ukrainas gata” heter exempelvis gatan utanför ryska ambassaden i Tirana i Albanien, och i London kan gatan komma att heta Zelensky Avenue.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag