Ryska källor: Putin skapar nytt KGB inför nästa presidentval

Den ryska säkerhetstjänsten FSB:s högkvarter i Moskva. Foto: Wikimedia commons
  • Måndag 19 sep 2016 2016-09-19
E-post

MOSKVA Den ryska säkerhetstjänsten ska reformeras. Men reformerna kommer leda till en organisation som påminner om Sovjetunionens KGB. Det säger källor till den ryska dagstidningen ”Kommersant”.

Det är säkerhetstjänsten FSB som kommer utgöra grunden till ett nytt ”statssäkerhetsministerium”. Det nya ministeriet kommer också ansvara för den ryska underrättelsetjänsten och den federala säkerhetstjänsten, som ansvarar för höga politikers säkerhet.

Det innebär att den ryska säkerhetstjänsten kommer få en position den inte haft sedan sovjetiska KGB. Den nya organisationen kommer dessutom operera på ett annorlunda sätt jämfört med tidigare.

– Om vi (FSB-agenter) förut bara bidrog med stöd till utredningar, så kommer vi numera sköta hela processen, från att ett anmälan tas upp tills att den kommer upp i domstol, sade en källa till Kommersant.

Reformen ska vara klar innan presidentvalet 2018, men har fått problem med budgeteringen. Bara de förväntade friställningarna av personal kommer kosta tusentals miljarder rubel, enligt uppgifter till Kommersant.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag