Ryska Sverige-experten: SD kommer inte stödja Ryssland

Bild: Av Kremlin.ru/CC BY 4.0/Nyheter Idag
  • Torsdag 20 okt 2022 2022-10-20
E-post 229

Innan valet pekade dåvarande försvarsminister Peter Hultqvist och dåvarande integrationsminister Anders Ygeman ut Sverigedemokraterna som ett säkerhetshot med kopplingar till Ryssland. Men från ryskt håll har man inget större hopp om att få stöd från Sverigedemokraterna när partiet nu får inflytande.

I en artikel i  ryska Izvestia säger den ryska Sverige-experten Natalia Plevako att det skulle vara ”en stark överdrift” att kalla Sverigedemokraterna för en ryssvänlig kraft.

– Från 2015 har ledande individer i partiet gjort positiva uttalanden om Ryssland. Men partiet utför sin politik väldigt skickligt, och övervakar situationen och den allmänna opinionen, säger Plevako.

– Därför tillåter de inte ens individuella uttalande som kritiserar de ryskfientliga sanktionerna, och ännu mindre i förhållande till den speciella militäroperationen, fortsätter Plevako.

Det sistnämnda syftar på Rysslands invasion av Ukraina, som inte får kallas för ”krig” eller ”invasion” i Ryssland.

– I den här frågan har partiet intagit en position som inte skiljer sig från de andra. Annars riskerar de att förlora väljarnas förtroende, sammanfattar Plevako.

Läs även: Weimers (SD) om Rysslandsrapporten: ”Kan förstå om en del väljare är förvånade”

Ryssland har all anledning att vara skeptiska till Socialdemokraternas påståenden om att SD skulle vara särskilt vänligt inställda till landet. I juli i år kom en rapport från Votewatch som visade att SD är det svenska parti som fört den tuffaste linjen mot Ryssland i Europaparlamentet.

– Jag är inte särskilt förvånad alls över detta. För från Sverigedemokraternas sida har vi röstat Putinkritiskt hela mandatperioden och det är också det uppdraget vi har haft från Stockholm. Vi har drivit partilinjen och det är det som har fått utslag, sade SD:s europaparlamentariker Charlie Weimers till Nyheter Idag i samband med rapporten.

Läs även: Fungerar Putins kärnvapen?

Läs även: Åkesson och Hultqvist i hätsk debatt: ”Så här man agerar i totalitära stater”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag