Ryska ”Twittertroll” uppges ha gynnat Trump under valet

Foto: Gage Skidmore/vazovsky
  • Fredag 10 Nov 2017 2017-11-10
E-post 2

USA Ryska agenter påverkade förra årets presidentval i USA – genom att iklä sig rollen som ”Twittertroll”. Det skriver AP som gått igenom inlägg från hundratals ryska Twitterkonton.

Det var förra veckan som Twitter presenterade en lista över 2 752 Twitterkonton som publicerat tiotusentals twitterinlägg de senaste åren. Enligt Twitter är alla kontona, som numera spärrats av företaget, skapade av en rysk myndighet belägen i St. Petersburg i Ryssland.

Ett av de mer kända är Twitterkontot @Jenn_Abrams som under ett par års tid lyckades samla på sig över 70 000 följare. Från kontot twittrades om så varierande saker som Kim Kardashians nakenselfies, feminism och synpunkter på folks grammatik. Och inte sällan gjordes från kontot sarkastiska inlägg om dagsaktuella politiska händelser.

Inläggen på kontot var mycket framgångsrika och lyckades ofta leta sig in i nyhetsbevakningen hos etablerade mediebolag. CNN, MSNBC, Washington Post, Sky News och The Telegraph är några av de mediebolag som citerat @Jenn_Abrams de senaste åren genom att bädda in inlägg från Twitterkontot.

Förra sommaren twittrade exempelvis @Jenn_Abrams om ”Black Olives Matter” i ett försök att göra sig lustig över ”Black lives matter”-rörelsen. Inlägget uppmärksammades av CNN och fick stor spridning.

Men alltihop pekas nu alltså ut som en del av en rysk propaganda­offensiv där kontot @Jenn_Abrams, tillsammans med tusentals andra liknande konton, skulle påverka opinionen i USA. Kontona har haft mycket varierande namn där vissa inte gör någon hemlighet av att de är ryska konton, medan andra utger sig för att vara skapade av amerikanska privatpersoner eller till och med tidningar eller mediebolag i USA.

Enligt AP var strategin att använda kontona för att under valrörelsen försöka rikta om uppmärksamheten i sociala medier, i synnerhet i samband med att Donald Trump anklagades för att ha uttalat sig nedsättande om kvinnor. Istället lyftes negativa nyheter om motkandidaten Hillary Clinton fram för att dämpa effekterna av den negativa rapporteringen om Trump.

Kontona användes även för att ge stöd till Trump under valrörelsen, som när han i september förra året uttalade sig om att president Barack Obama föddes i USA. Under våren 2011 var Trump en av de starkaste anhängarna till en konspirationsteori som går ut på att Obama egentligen inte är född i USA och därför heller inte har rätt att vara landets president. Fem år senare lät det annorlunda.

– President Barack Obama är född i USA, punkt slut, sade han under ett av sina valtal ifjol.

Istället anklagade Trump Clinton för att ligga bakom ryktet om att Obama egentligen inte är född i USA. Under primärvalet 2008, när Clinton ställdes mot Obama, cirkulerade rykten och mejl bland Clintons valarbetare där det bland annat ifrågasattes om Obama var tillräckligt amerikansk, något som The Atlantic rapporterade om 2008.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag