Ryske utrikesministern: ”Moskva tvingade att agera mot Natos upprustning vid ryska gränsen”

Sergej Lavrov (t.h) bredvid Vladimir Putin. Foto: Wikipedia
  • Tisdag 10 mar 2015 2015-03-10
E-post 89

RYSSLAND Situationen i Europa börjar mer och mer likna den under kalla krigets dagar. Ryssland anser nu att man är tvingade att reagera på Nato-övningarna i Östeuropa.

Det blåser upp till storm i östra Europa. Under måndagen frambaserades bland annat amerikanska stridsvagnar till Baltikum som en del av en större Nato-övning där västalliansen vill visa sina muskler för den ryska björnen.

Samtidigt övar Nato även i Svarta havet, utanför Ukrainas kust. Enligt amerikanska medier ska bland annat den amerikanska robotkryssaren USS Vicksburg vara på plats.

I Kreml ser man inte på de västerländska truppförflyttningarna med blida ögon. Under ett samtal med sin spanska motsvarighet uttryckte den ryske utrikesministern, Sergej Lavrov, sitt missnöje med Natos verksamheter i det ryska närområdet.

– Vi har bekräftat vår hållning att militär upprustning i närheten av våra gränser inte bidrar till att återskapa det ömsesidiga förtroendet i det euroatlantiska området, förklarade försvarsministern, rapporterar Sputnik News.

Lavrov var även tydligt med att Ryssland kommer att svara med samma medel om landet känner sig tvingade av Nato.

Nytt kallt krig

Längre söderut, i Ukraina, fortsätter striderna trots vapenvilan som inblandade parter enades om i Minsk. Något slut på kriget verkar inte finnas i sikte.

Militär upprustning sker på båda sidor om den ryska gränsen och vad som kan komma att bli 2000-talets europeiska järnridå börjar ta form.

I och med den ryska annekteringen av Krim varnade bedömare för att situationen i längden skulle kunna leda till ett nytt kallt krig. Ett år senare verkar dessa farhågor ha besannats.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag