Ryske Valeri kan bli första människan att genomgå en huvudtransplantation

Valery kan bli den första människan att genomgå en huvudtransplantation. Foto: RT Ruplty
  • Fredag 10 apr 2015 2015-04-10
E-post 220

ITALIEN I Italien planerar en läkare att utföra världens första huvudtransplantation. Med hjälp av hypermodern teknik vill Sergio Canavero förflytta sin patients huvud från sin ursprungskropp till en helt ny.

30-årige Valeri Spiridonov kan bli den första i världen att genomgå en fullständig huvudtransplantation.

Den ryske datorexperten föddes med den ovanliga genetiska sjukdomen Werdnig-Hoffmanns sjukdom, vilket är en spinal muskelatrofi som över tid bland annat bryter ned motoriska nervceller i hjärnan vilket leder till muskelsvaghet och muskelförtvining.

Valeri har levt större delen av sitt liv i rullstol och säger till brittiska The Independent att utan den kommande operationen kommer hans tillstånd att bara förvärras ytterligare.

– Ni måste förstå att jag inte har mycket till val. Om jag inte prövar det här kommer mitt öde bli väldigt tragiskt, då mitt tillstånd blir sämre för varje år som går.

Operationen kommer att utföras av den kontroversielle italienske läkaren Sergio Canavero.

Jämförs med Frankenstein

Operationen, som kommer att utföras av den kontroversielle italienska läkaren Sergio Canavero har dock mötts med skepticism från läkarvärlden. Läkare verksamma inom branschen menar att Canaveros utsaga att det extremt invecklade ingreppet ska kunna ske redan om två år är helt omöjligt.

Andra är även skeptiska till tanken på att ingreppet i framtiden skulle kunna genomgås av människor som helt enkelt bara vill ha en ny kropp. Enligt The Independent har vissa till och med jämfört Canavero med Frankenstein.

Huvudtransplantationen är tänkt att utföras genom att avlägsna Valeris huvud från hans sjuka kropp, och fästa det vid en frisk kropp tillhörande en hjärndöd människa.

Enligt den brittiska tidningen skulle ingreppet kunna liknas vid en vanlig organdonation, med enda skillnaden att den avlidne donerar hela sin kropp i stället för enskilda organ.

En liknande transplantation genomfördes redan 1970, då forskare vid Case Western Reserve University i Ohio, USA, lyckades flytta en apas huvud till en annan apas kropp. Då man inte transplanterade djurets ryggrad, överlevde apan bara i nio dagar – men kunde under dessa både lukta, smaka, höra och se.

Valeris eventuella operation blir således den första utförd på en människa. Enigt Sergio Canavero existerar all nödvändig utrustning och teknik redan, det är bara att sätta igång.

– Jag tror att vi nu befinner oss vid en punkt där alla tekniska aspekter är genomförbara, säger Canavero till The Independent.

Nedan ser du en video med Valeri Spiridonov

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag