Ryssland förbereder sig för hyperloopteknik

  • Onsdag 22 jun 2016 2016-06-22
E-post 7

RYSSLAND Den senaste månaden har hyperloopteknik varit hett i Ryssland. Moskva har öppnad dörrarna för att bli först i världen med att implementera denna futuristiska teknik.

Begreppet hyperloop blev känt 2013 då det omfamnades av Elon Musk, PayPal-miljardären som sedan gick vidare till att grunda företag som elbilstillverkaren Tesla och rymdfartsföretaget SpaceX. Vad som avses är en form av svävande höghastighetståg som färdas i tunnlar, eller tuber om man så vill, med extremt lågt lufttryck, på gränsen till vakuum. Eftersom luftmotståndet inte längre är en faktor räknar man med att kunna komma upp i en hastighet av 1200 kilometer i timmen med hjälp av magnetkraft.

Flera olika företag arbetar med att realisera denna vision, varav ett av dem är Hyperloop One. Hyperloop One har varit aktivt i Ryssland den senaste tiden. För en månad sedan meddelade Rysslands järnvägar, Rysslands motsvarighet till SJ, att de diskuterade ett samarbete med Hyperloop One. Och för ett par veckor sedan rapporterades att Ryssland och Kina ser över möjligheten till en gemensam hyperloopinvestering för att frakta gods i fjärran östern.

Och igår undertecknades ett avtal mellan Moskva stad och Hyperloop One för att se över möjligheterna att skapa en snabbförbindelse mellan Sankt Petersburg och Moskva. Nu handlar det förvisso bara om att göra kostnadskalkyler och kika på geologiska data, men det är ett första steg. En liknande utredning pågår faktiskt för att se över möjligheten att skapa en hyperloopförbindelse mellan Stockholm och Helsingfors. En första rapport väntas komma i början av juli.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag