Ryssland går till attack – med matkrig!

  • Onsdag 6 aug 2014 2014-08-06
E-post 0

RYSSLAND I onsdags meddelade Ryssland att de inför förbud mot vissa livsmedel, jordbruksprodukter och råvaror. Det gäller varor från länder som infört sanktioner mot Ryssland på grund av deras påstådda inblandning i Ukraina.

Kreml kallar förbudet för ”förordningen om tillämpning av särskilda ekonomiska åtgärder för att säkerställa säkerheten i Ryssland”, och listan väntas släppas inom kort. Den kommer att omfatta förbud mot kött, frukt och grönsaker men omfattar inte vin och barnmat, enligt Buzzfeed.

Det här är inte första gången Ryssland använder mat som ett slagträ i en konflikt och Vladimir Putin har antytt att ett förbud var på gång. På senare tid har också de ryska myndigheterna vid upprepade tillfällen anklagat amerikanska, ukrainska och europeiska företag för att ha exporterat hälsofarlig mat till Ryssland.

Förbud mot moldavisk frukt

Efter att ha gått ut med anklagelserna offentligt förbjöd man först import av ukrainska mejeriprodukter, moldavisk frukt och australiskt nötkött samt fläsk från Lettland och Litauen. Sedan beslutade Putin att polska äpplen också utgjorde en hälsorisk.

Nu undrar alla vad nästa förbud kan komma att innebära. Slut på importen av franska ostar? Den japanska fisken till sushi? Och hur blir det med det allestädes närvarande McDonalds? Redan i juli lämnade de ryska myndigheterna in en stämning mot McDonalds och hävdade att matjätten hade brutit lagen och serverat förorenade hamburgare och milkshakes. På Kreml har McDonalds redan fått stänga sina tre restauranger sedan Ryssland annekterade halvön i våras.

Det senaste stora matkriget mellan Ryssland och resten av världen ägde rum 2010. Då förbjöd de ryska myndigheterna amerikansk kyckling som hade kommit att kallas ”Bush Legs” eftersom de dök upp efter Sovjetunionens fall, då George Bush den äldre var USA:s president.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag