Ryssland redo att rösta för vapenvila i Syrien

Ryssland president Vladimir Putin.
  • Fredag 23 feb 2018 2018-02-23
E-post 46

SYRIEN Efter långa förhandlingar är Ryssland redo att rösta för en vapenvila rörande Östra Ghouta i Syrien. Området kontrolleras av diverse grupper, bland annat islamister, som bombas regelbundet av regimen med stöd av Ryssland.

Idag den 23 februari ska FN:s säkerhetsråd rösta om en resolution om att införa vapenvila i Syrien. Syftet med vapenvilan är att humanitär hjälp ska kunna nå fram till de belägrade invånarna samt att skadade och sjuka ska kunna lämna området, uppger Interfax.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov uppger att Ryssland är redo att stötta en resolution om att införa vapenvila i Syrien. Lavrov berättar även att deras åtagande i Syriska kriget bevisar att ”Rysslans har återtagit sin historiska roll som beskyddare av den globala stabiliteten”.

Lavrov får frågan hur Ryssland ser på att USA inte har några planer på att lämna Syrien. Enligt Lavrov kan USA och Ryssland samarbeta mycket väl förutsatt att USA håller sig till sitt åtagande att bekämpa terrorism i regionen.

Området som påverkas av en potentiell vapenvila är Östra Ghouta som har en befolkning på 400 000 människor. Östra Ghouta kontrolleras av flera rebellgrupper, bland annat Jaysh al-Islam som är en terrorgrupp som vill störta den syriska regimen och införa Sharia i Syrien, uppger DW.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag