Ryssland uppgraderar sina stridsvagnar i Östersjöområdet

T-72B3 under övning. Foto: Wikipedia
  • Onsdag 8 apr 2015 2015-04-08
E-post 103

SANKT PETERSBURG Moderniseringen av de ryska stridsvagnarna har nu nått Kaliningrad. Den gamla T-72:an får bland annat nytt eldledningssystem och kommunikationssystem.

Knappt en månad efter att Rysslands västra militärdistrikt genomfört en massiv pansarövning har nu landets försvarsdepartement kunnat inleda uppgraderingen av en stor del av stridsvagnsstallet i distriktet, rapporterar Sputnik News.

Den nya vagnen går under namnet T-72B3 och är således en förbättrad version av den gamla T-72:an från Sovjettiden.

Moderniseringen har varit under gång under de senaste två åren, men nu har turen kommit till landets västra militärdistrikt – vilket också är det distrikt som ligger närmast Sverige i och med exklaven Kaliningrad.

Främst har uppgraderingen rört stridsvagnens digitala system. Den har givits ett nytt kommunikationssystem och ett nytt eldledningssystem vilket kommer att göra det lättare för skytten att sikta.

Systemets primära vapen kommer även i framtiden vara den automatladdade 125 mm slätborrade kanonen, med vilken den kan skjuta pansarbrytande pilprojektiler.

Besättningen kommer även att ha tillgång till en 7.62 mm kulspruta samt en 12.7 mm kulspruta monterad på ett luftvärnsstativ ovanpå stridsvagnens torn.

Rustar upp i Sveriges närområde

Ryssland har idag över 2000 stridsvagnar av olika T-72-varianter i aktiv tjänst. Något som kan och bör jämföras med Sveriges tre stridsvagnskompanier á 14 vagnar i varje, plus det förrådsställda kompaniet på Gotland.

När moderniseringen och upprustningen av hela det västra militärdistriktet är klart ska bland annat den marina infanteribrigaden i Kaliningrad själva kunna ställa upp åtminstone 70 moderna stridsvagnar.

Som Nyheter Idag tidigare skrivit om håller landet även på att ta fram nästa generations stridsvagn. I den ryska fordonsparken återfinns även ytterligare två stridsvagnssystem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag