Ryssland vägrar samtala med militanta islamister

  • Söndag 26 jan 2014 2014-01-26
E-post

SYRIEN. Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov förklarade under Geneve 2-konferensen att ”inga samtal kommer ske med terrorister”. Samtidigt hoppas FN-medlaren Lakhdar Brahimi att hjälp utifrån ska nå staden Homs, rapporterar RT.

Vägrar samtala med militanta islamister

Geneve 2-konferensen är ett försök av Förenta Nationerna att nå en fredsuppgörelse i Syrien. Genom att medla mellan den syriska regeringen och oppositionen försöker FN steg för steg att nå en lösning på den pågående konflikten. Lavrov motsätter sig alla samtal med Al-Nusra Fronten så länge som ”härjningar och terroristhandlingar äger rum [i Syrien]”. Al-Nusra Fronten, även kallat ”Jabhat al-Nusra” är en gren av terroristnätverket Al-Qaeda.

Tveksam till Islamiska Fronten

Lavrov har även uttryckt tvivel i frågan om att inkludera den nyligen etablerade organisationen Islamiska Fronten i fredssamtalen. Islamiska Fronten är en sunnimuslimsk organisation med islamistiska rebeller som kämpar mot Assads regim. Ett av skälen uppges vara att en gren inom Islamiska Fronten har varit direkt involverade i ett attentat i staden Adra där minst 32 personer rapporterats döda.

Målet är att bekämpa terrorism

Ryssland utrikesminister fastslog att alla G8 länder är överrens i frågan om att extremister och terrorister får allt mer inflytande i flera delar av Syrien. G8 länderna består av Ryssland, USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan och Kanada.

Rysslands utrikesminister driver linjen om att förhandla med en mindre radikal opposition och samtidigt öka ansträngningarna i att bekämpa terrorism. En tydlig oro uttrycks även för att terrorhoten nu sprids från Syrien till fler länder, främst Irak.

Geneve 2-konferensen pågår till den 27:e Januari i Schweiz.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag