Ryssland vill börja jaga ubåtar – Med kärnvapen

En polsk variant av den sovjetiska Mi-14. Foto: Wikipedia
  • Torsdag 14 maj 2015 2015-05-14
E-post 106

RYSSLAND Torpeder och vanliga sjunkbomber är inte tillräckligt för Ryssland. För att effektivisera sin ubåtsjaktsförmåga vill man nu låta sina flottor bestycka ubåtsjaktshelikoptrar med kärnvapen.

Ryssland fortsätter att damma av gamla beprövade tekniker i upprustningskriget mot väst. Senast i raden av äldre konstruktioner som ännu en gång ska gå i produktion är den sovjetiska ubåtsjakthelikoptern Mi-14, vilken skulle ge den ryska flottan möjligheten att sänka Gotlandsbåtar med kärnvapenladdningar.

Det var i utförandet Mi-14PL, i väst kallad Haze-A, som den gamla sovjetiska helikoptern gavs förmågan att bära en kärnvapenladdning med en sprängverkan på ett kiloton – en laddning vars tryckvåg skulle utradera hela SoFo på Södermalm i Stockholm vid eventuell markbrisad.

Under sovjettiden var helikoptern baserad på land och kunde verka inom en radie av 300 kilometer från närmaste bas. Den hade även förmågan att landa på vatten.

Enligt ryska RT förbereds redan produktionen på Kazan Helicopter Works, den fabrik som byggde Mi-14 under kalla kriget.

100 helikoptrar ska färdigställas

Efter Sovjets fall kunde USA trycka på för att Haze-A skulle tas ur det ryska fordonsstallet. Om produktionen på KHW inleds blir helikoptern den första av sitt slag som byggts för militär tjänst sedan 1996. Olika varianter utan förmågan att bära kärnvapen har dock varit aktiva under 90-talet och fram till idag, även i EU.

Enligt RT är det i första hand 100 nya helikoptrar som efterfrågas av Kreml. Under de första två åren av återuppbyggnaden av landets nukleära ubåtsjaktförmåga kommer man restaurera och modernisera ett tiotal äldre helikoptrar, för att under de nästkommande fem åren börja producera helt nya flygfordon.

I slutet av april skrev Nyheter Idag om Rysslands planer på att även återuppta produktionen av det strategiska bombplanet Tu-160, i väst kallat Blackjack. Tillsammans med Haze-A utgör bombplanet, som även det kan bära kärnvapen, två av Rysslands nya satsningar på krigföring där man använder sig av massförstörelsevapen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag