Ryssland visade upp nya 5:e generationens stridsflygplan PAK-FA

Suchoj T-50, även kallat PAK-FA. Foto: Maxim Maksimov / Wikimedia Commons
  • Torsdag 27 aug 2015 2015-08-27
E-post 121

RYSSLAND Här är det senaste ryska stridsflygplanet som ska sätta skräck i Natooch andra fiender. Det femte generationens PAK-FA, även känt som Suchoj T-50, visades upp på en flygshow utanför Moskva och den ryska nyhetssajten RT publicerar en video på det avancerade stridsflygplanet.

Snart väntas ett helt nytt stridsflygplan, Suchoj T-50 även känt som ”PAK-FA”, bli en del i det ryska luftförsvaret. Det är ett femte generationens stridsflygplan som jämförs med den amerikanska motsvarigheten F-22 Raptor.

Stridsflygplanet visades upp på den ryska flygshowen ”MAKS” som pågår mellan 25 och 30 augusti, utanför Moskva. Flygplanet är byggt med dubbla motorer samt teknik för en sorts vektoriserad styrning av motorerna, vilket ger planet mycket avancerade möjligheter att manövrera i luften.

Vidare är planet byggt med vad som kallas stealth-teknik som ger en mycket liten radarsignatur. På så sätt är det svårt för fiender att upptäcka planet i tid. Planet är även på en rad punkter jämförbart med motsvarande flygplan som används av Nato, dock finns ännu inget som tyder på att PAK-FA ska kunna bära kärnvapen, skriver den ryska nyhetssajten RT.

Ryssland väntas modernisera sitt luftvapen med tolv nya Suchoj T-50, där den första leveransen beräknas ske nästa år. På grund av planets komplexitet och att kostnaderna för att utveckla och bygga PAK-FA ökat, samtidigt som ekonomin går sämre för landet, väntas Ryssland fortsätta att använda de äldre stridsflygplanen Su-27 och Su-35S. Samtidigt utvecklas projektet med PAK-FA med Indien som också är med och finansierar delar av utvecklingskostnaderna.

Det svenska stridsflygplanet JAS 39 Gripen tillhör den äldre, fjärde generationens, flygplan. Det finns en variant av JAS som kallas ”Next Generation”, men den räknas normalt inte som en femte generations stridsflygplan.

Nedan ser du en video på flygplanet PAK-FA från den ryska flygshowen ”MAKS”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag