Rysslands dolda krigshot: ”Äventyrar fred för över 800 miljoner Européer”

Ryska statsduman. Foto: Wikipedia
  • Onsdag 11 feb 2015 2015-02-11
E-post 175

RYSSLAND Den ryska statsduman uppmanar Europa att arbeta för fred. Annars väntar ofred och förödelse, vilket tolkas som att ett nytt krig kan stå inför dörren där över 800 miljoner människor påverkas.

Den 23:e januari skickade den ryska statsduman ut ett officiellt brev till beslutsfattare runt om i Europa. I brevet heter det att statsduman nu vädjar till bland annat Europaparlamentets ledamöter att man ska välja en annan väg än konfrontation i Ukraina, annars väntar en katastrof.

[Europa måste] förena sina ansträngningar för att stävja krisen som redan inneburit elände och förstörelse i sydöstra Ukraina och nu äventyrar själva möjligheten till ett fredligt liv för över 800 miljoner européer, går bland annat att läsa i brevet.

I brevet, som antogs av statsduman bara några dagar innan Förintelsens minnesdag, påminner det ryska parlamentets ledamöter även sina europeiska motsvarigheter om hur man gemensamt kunde gå vinnande ur andra världskriget.

Tolkas som fördolt krigshot

Vad som är den egentliga meningen med brevet kan man bara spekulera om, men bedömare har i medier tolkat innehållet som ett fördolt krigshot om inte Europa tar hänsyn till Ryssland.

Samtidigt som brevet formulerades trängde ryska styrkor allt djupare in i Ukraina och så sent som igår lyckades pro-ryska styrkor omringa Debaltseve, en liten by tillika viktigt järnvägsnav mellan Donetsk och Luhansk.

Den ryska statsdumans vädjan om nedtrappning bör även ses i ljuset av förra veckans rapporter om att över 100 000 man ska mobiliseras av ”Folkrepubliken Donetsk”. I Minsk fortsätter också förhandlingarna mellan världsledarna. Ännu har man inte kommit fram till någon hållbar lösning på kriget i Ukraina och internt i Europa lyckas man heller inte komma fram till om man ska fortsätta att titta på, eller beväpna Kievs trupper.

Frankrikes president, François Hollande, uttryckte stor oro efter de inledande förhandlingarna i slutet av förra veckan.

– Det här är en av de sista möjligheterna att åstadkomma fred. Om vi inte hittar ett fungerande fredsavtal vet vi vad som väntar… det kallas krig.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag