Rysslands nya superstridsvagn gick sönder under paradövning

Den nya superstridsvagnen blev stillastående under genrepet inför helgens segerparad i Moskva. Foto: Faksimil RT Ruptly
  • Torsdag 7 maj 2015 2015-05-07
E-post 72

MOSKVA Under genrepet inför lördagens segerparad i Moskva uppstod problem med en av Rysslands nya stridsvagnar. Helt utan förvarningen stannade det omtalade fordonet upp och gick sedan inte att flytta förrän efter övningens slut.

I veckan visade Kreml stolt upp den omtalade Armataplattformen och sin nya arbetshäst, stridsvagnen T-14, som Nyheter Idag kunde berätta om redan i februari.

Under repetitionsövningarna inför lördagens militära segerparad på Röda Torget i Moskva igår gick dock inte allt som den ryska försvarsmakten hoppats. Mitt under ett segment i paraden stannade plötsligt en av stridsvagnarna.

Trots försök att bogsera bort Armatavagnen med hjälp av en BREM-T T-16, ett bärgningsfordon som även det är baserat på Armataplattformen, blev stridsvagnen stående utanför Leninmausoleet fram tills övningens slut.

Enligt evenemangets presentatör var dock händelsen planerad och allt var helt i sin ordning.

– Vi ville visa hur en evakuering av en stridsvagn kan se ut. Det var planerat att stridsvagnen skulle stanna, förklarade han för RT.

Armatan kan ta väst med storm

Med hjälp av ett 125 millimeters eldrör och ett aktivt Arena-system kan Armatans två besättningsmän göra T-14 till det dödligaste fordonet på framtidens slagfält. Detta är något som inte bara ryska experter poängterat, utan även västerländska sådanna, rapporterar  Business Insider.

Diskussionerna och spekulationerna inför den officiella första visningen av Armataplattformen på lördag har allt som oftast dock inte handlat om vilka vapen stridsvagnspåbyggnaden kommer att levereras med. I stället har fokus legat på plattformens många automatiserade funktioner. Det ska enbart krävas två besättningsmän för att kunna framföra fordonet i strid då exempelvis laddningen av eldröret numera ska skötas helt automatiskt.

På stridsvagnen, som blir den största som Moskva någonsin förfogat över, sitter även en tornmonterad 7,62 millimeters fjärrstyrd kulspruta. Det 125 millimeters slätborrade eldröret avger också en rekordkraftig mynningshastighet. Enligt rysk media ska även ett 152mm eldrör ha utvecklats för plattformen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag