Rysslands planer för nytt tungt militärt superflygplan – PAK TA

Designförslag från Alexey Komarov på nya flygplanet PAK TA
  • Fredag 20 mar 2015 2015-03-20
E-post 152

RYSSLAND Nu skissar ryssarna på att bygga helt nya tunga transportflygplan för att kunna landsätta mekaniserade förband var som helst i världen, rapporterar RT. I en nyligen publicerad konceptvideo ser vi hur det nya superplanet ”PAK TA” kan komma att se ut.

Tidigare rapporterade Nyheter Idag om Rysslands planer på en helt ny plattform för stridsfordon och stridsvagnar, döpt till ”Armata”. Enligt RT är nästa steg i den offensiva militära upprustningen än mer ambitiös – nu planeras för att bygga en helt ny generation tunga transportflygplan för att kunna landsätta Armatavagnar på valfri plats i världen.

Högt ställda krav

Den nya flygplansmodellen går under beteckningen PAK TA och specifikationerna över flygplanets egenskaper är ambitiösa – frågan är om de är realistiska. Enligt RT är specifikationerna för det framtida planet att det ska kunna flyga i överljudsfart, upp till 2000 kilometer i timmen. Samtidigt ska planet kunna lastas med upp till 200 ton last. Räckvidden anges till åtminstonde 7000 kilometer vilket i sådana fall ger en aktionsradie långt utanför Rysslands gränser.

Förväntningen är att inom ramen för PAK TA-programmet ska det stå 80 nya tunga transportflygplan färdigbyggda till 2024. Om så sker kommer Ryssland att ha en helt ny förmåga för att på ytterst kort tid kunna sätta in tunga mekaniserade förband i princip var helst de vill i världen inom loppet av bara några timmar.

Presenterar konceptvideo på det nya planet

Att bygga flygplan i den här storleken är inte helt enkelt och det ställer nya krav på design och utförande. Ett förslag på hur det nya flygplanet kan se ut presenteras av Alexey Komarov genom en video som laddats upp på Vimeo. I videon ser vi en design där en centralt monterad gasturbin i planets akter står för framdrivning och kraftmatning. Utöver det finns även elektriska motorer monterade i planets vingar för ytterligare framdrivning genom såkallad ”vektoriserad dragkraft”. Det betyder, enkelt förklarat, att turbinerna som drivs av elmotorer, aktivt kan styra åt vilket håll kraften riktas. Det är en avancerad teknik som skapar en helt ny typ av manöverförmåga, något som idag återfinns i stridsflygplan av femte generationen.

Nedan ser du konceptvideon från Alexey Komarov på det nya superplanet

Diplom – Alexey Komarov from Alexey Komarov on Vimeo.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag