S backar och C under spärren i Novus

Bild: Faksimil SVT/Nyheter Idag
  • Söndag 24 sep 2023 2023-09-24
E-post

Centerpartiet hamnar utanför riksdagen och Socialdemokraterna tappar 1,4 procentenheter i septembermätningen från Novus. Trots det leder de rödgröna stort mot det blågula blocket, så stort att S får en egen majoritet med enbart Vänsterpartiet som stöd.

Socialdemokraterna tappar 1,4 procentenheter i september månads mätning från Novus. Därmed är S nere på 37 procent, vilket fortfarande är ett mycket bra resultat för partiet, som fick 30,3 procent i senaste valet och bara 28,2 procent i valet 2018.

Samtidigt ökar Sverigedemokraterna med 0,9 procentenheter och når därmed 18,2 procent, vilket är en bit under partiets valresultat på 20,5 procent.

”Frågan är om det kan vara så att fokus på brottsligheten nu efter sommaren gör att S tappar lite stöd och SD ökar. SD är fortfarande det enda riktigt ’oprövade’ kortet. S regerade för inte så längesedan, väljarna minns det. När S säger att de nu kan lösa detta är det svårt för väljare att tro på det” skriver Novus vd Torbjörn Sjöström i en kommentar.

I övrigt fördelas väljarsympatierna om i det rödgröna blocket, så att Miljöpartiet ökar med 0,9 procentenheter till 5,7 procent – partiets högsta stöd i Novus under denna mandatperiod – medan Centerpartiet minskar med 0,7 procentenheter till 3,9 procent vilket gör att partiet hamnar precis under riksdagsspärren.

”Förtroendet för Demirok är också extremt lågt. Lågt förtroende för ett partis partiledare minskar sannolikheten att titta på den politik partiet för, vilket också minskar sannolikheten att rösta på partiet om det var val idag” skriver Sjöström.

I övrigt är förändringarna små i mätningen, där Kristdemokraterna och Liberalerna ligger kvar under spärren med 3,7 respektive 3,0 procent. M ökar minimalt med 0,1 procentenheter till 19,1 procent, medan Vänsterpartiet får samma resultat som förra Novus-mätningen, 7,8 procent.

Om Novus mätning blivit valresultat hade mandatfördelningen blivit Moderaterna 76, Liberalerna 0, Centerpartiet 0, Kristdemokraterna 0, Socialdemokraterna 147, Vänsterpartiet 31, Miljöpartiet 23, Sverigedemokraterna 72.

Det innebär alltså att det rödgröna blocket har en rejäl ledning även utan Centerpartiet. De röda partierna S och V skulle dessutom få en egen riksdagsmajoritet med 178 mandat, 3 mer än de 175 som krävs, utan att behöva söka stöd från MP.

Novus opinionsmätning för september

Socialdemokraterna 37 (-1,4)

Moderaterna 19,1 (+0,1)

Sverigedemokraterna 18,2 (+0,9)

Vänsterpartiet 7,8 (+-0)

Miljöpartiet 5,7 (+0,9)

Centerpartiet 3,9 (-0,7)

Kristdemokraterna 3,7 (+0,1)

Liberalerna 3,0 (-0,3)

Läs även: Sentio stormar fram i Sentio – rödgröna blocket backar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag