S dribblar bort Magnitskijlag som ska stoppa kriminella ryssar

Stefan Löfven (S). Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 26 mar 2018 2018-03-26
E-post 216

STOCKHOLM ”Socialdemokraterna säger att de stöttar det hela, men på EU-nivå. Vilket i praktiken betyder att de inte vill införa lagen”, säger Bill Browder till Svenska Dagbladets Ivar Arpi. I praktiken håller Socialdemokraterna öppet för att kriminella ryssar ska kunna placera pengar i Sverige.

Den 16 november 2009 dog Sergej Magnitskij i ett ryskt fängelse i Moskva. En utredning visade att han misshandlats före sin död och fängelset anklagas för att ha utsatt Magnitskij för tortyr.

Bakgrunden är att Magnitskij, som arbetade som revisor och jurist, undersökte omfattande korruption där ryska statstjänstemän stal skattemedel. Men istället för att de anklagade statstjänstemännen greps blev han själv gripen, häktad och till slut troligen mördad i ett fängelse.

Magnitskij arbetade på uppdrag amerikanska Hermitage Capital Management, ett företag som var verksamt i Ryssland och som först upptäckte förskingringen av skattemedel. Företaget ägs av Bill Browdser som engagerat sig i Magnitskijs död.

I USA har en lag antagits, den så kallade ”Magnitsky Act”. Den går i korthet ut på att de individer som var inblandade i Magnitskijs död nekas inresetillstånd till USA samt utestängs från att använda USA:s banksystem. Sedan dess har fler länder följt USA:s exempel.

I Sverige har frågat kommit att bli aktuell då flera borgerliga partier vill instifta en liknande lagstiftning. Svenska Dagbladets ledarskribent Ivar Arpi har intervjuat Browder som förklarar att syftet är försöka få till någon sorts rättvisa.

– Det bästa tänkbara scenariot är att Putins styre någon gång i framtiden är över, och att den då sittande ryska regeringen håller tribunaler för brott begångna av den tidigare regimen. Alla de som deltog i konspirationen och mordet på Sergej Magnitskij sätts i fängelse. Jag vet inte när eller ens om det kommer att ske. Så på medellång sikt vill jag bara att de skyldiga inte hålls helt straffria, och det är vad Magnitskijlagen handlar om, säger han till Arpi.

Socialdemokraterna dribblar bort lagen

I Sverige har tre borgerliga partier, M, KD och L, aviserat att de vill föra in Magnitskijlagen i sina valmanifest. Men det idag största partiet, Socialdemokraterna, intar en hållning som i praktiken öppnar för att kriminella ryssar i framtiden ska kunna placera pengar i Sverige.

– Socialdemokraterna säger att de stöttar det hela, men på EU-nivå. Vilket i praktiken betyder att de inte vill införa lagen. EU har redan sagt att de inte kommer införa lagen, säger Browder.

Och han formulerar skarpa frågeställningar för att sätta press på Socialdemokraterna.

– Frågan för Socialdemokraterna är: när ni vet att EU inte kommer göra det, kommer ni ändå vägra? Detta är en fråga om ifall Sverige vill ha torterare och mördare som kommer till Stockholm. Ja eller nej?

Efter sin död dömdes Magnitskij själv för skattebrott av en domstol i Moskva. Därmed blev han den första människan i Ryssland att dömas för ett brott efter sin död, något som blev möjligt efter en lagändring 2011.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag