S dumpas när nytt rödgrönrosa block bildas i Göteborg

Foto: Flickr
  • Tisdag 6 Nov 2018 2018-11-06
E-post 39

GÖTEBORG Efter misslyckade förhandlingar bildar nu MP, V och FI ett politiskt block utan Socialdemokraterna. För att kunna behålla makten vill S nu förhandla med allianspartierna.

Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ går ihop och bildar ett nytt politiskt block i Göteborg kommun. Det nya blocket utesluter Socialdemokraterna helt från samarbetet som nu hoppas sitta kvar med hjälp av allianspartierna, uppger Expressen.

Läs även: 23-åring åtalas för våldtäkt mot barn

I valet 2018 i Göteborg kom det lokala partiet Demokraterna från ingenstans och blev näst största parti på 17 procent. Nu hotas Socialdemokraterna från flera håll då det nya rödgrönrosa samarbetet samlar 19 mandat i kommunfullmäktige i jämförelse med Socialdemokraternas 17 mandat.

– Vi har konstaterat hela tiden att vi har velat skapa en rödgrönrosa samverkan. S har tackat nej. Då ser vi ingen annan möjlighet än att arbeta vidare så här, säger Daniel Bernmar, vänsterpartiets gruppledare till Expressen.

Det nya blocket presenterade sitt samarbete på tisdagen den 6 november och uppgav att de kommer lägga fram en gemensam budget.

– Vi har valt att göra det utan S, och det beror på att vi under åtta veckor bjudit in dem till att inleda förhandlingar men att de inledningsvis inte svarat och sedan tackat nej. Vi uppmanar S att rösta på vår budget för att gynna välfärden, säger Daniel Bernmar (V).

Ann–Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, låter inte beskedet stoppa henne. Hon berättar att S kommer att söka samarbete med allianspartierna och andra konstellationer för att sitta kvar vid makten. Hon ser det som självklart att att hon sitter kvar som kommunstyrelsens ordförande i ett potentiellt allianssamarbete eftersom S blev störst i valet.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag