S-förslaget: Fängelse för att köpa knark från minderåriga

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Tisdag 29 aug 2023 2023-08-29
E-post

Socialdemokraterna föreslår en straffskärpning med fängelse i straffskalan för personer som köper narkotika från minderåriga. Förslaget presenterades av partiledare Magdalena Andersson under en pressträff i Olofström under söndagen.

”I dag utnyttjas barn hänsynslöst av kriminella gäng, där det är narkotikaförsäljningen som ofta är en inkörsport. Genom kraftigt höjda straff för att köpa narkotika av barn blir det svårare för gängen att använda sig av barn för knarkförsäljning”, skriver partiet i ett pressmeddelande.

– Vi vill se en påföljd och den ska vara så hög att man ska riskera fängelse. Sen kan man diskutera lagtekniskt hur man gör. Men det ska vara tydligt att den som köper från barn: gör jag detta så riskerar jag fängelse, säger Andersson till Aftonbladet.

Andersson tror att risken för fängelsestraff kan avskräcka många presumtiva kunder från att köpa knark från en person som kan vara minderårig.

– Är man fast i ett missbruk så är det tveksamt. Men för alla som partyknarkar och är etablerade och jobbar och har höga positioner, då tror jag att det påverkar, säger hon till Aftonbladet.

På plattformen X konstaterar komikern och poddaren Aron Flam att svenska myndigheter för några år sedan inte kunde åldersbestämma migranter, men att svenska knarkköpare nu förväntas göra en korrekt åldersbedömning av sin langare.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag