S-fusket inför valet internationell nyhet

Foto: Faksimil ft.com
  • Lördag 1 sep 2018 2018-09-01
E-post

VÄRLDEN Nu står det klart att fusket i valrörelsen från Socialdemokraternas sida svärtar ner Sverigebilden internationellt. Ansedda Financial Times uppmärksammar lögnerna som flera S-aktiva spridit om M och SD.

Under gårdagens debatt mellan statsminister Stefan Löfven och moderatledaren Ulf Kristersson kom Sverigebilden att bli en het potatis. Löfven menar att man som politiker inte ska tala illa om sitt land och syftade indirekt på Sverigebilden.

Men nu solkas bilden av Sverige ner ändå, på grund av Löfvens eget parti. Den ansedda ekonomiska tidningen Financial Times uppmärksammar det valfusk från Socialdemokraterna som tidigare rapporterats i Sverige.

I en pamflett har falska påståenden om Moderaterna och Sverigedemokraterna spridits på arabiska. Där står det bland annat att M och SD vill komma med falska anklagelser mot föräldrar för att ta muslimska barn från sina familjer. Den falska pamfletten har laddats upp av aktiva socialdemokrater i arabisktalande grupper på Facebook, en av grupperna har över 69 000 medlemmar.

Anmält till internationella valobservatörer

Moderaterna ser allvarligt på det inträffade och har lämnat över den falska informationen till internationella valobservatörer. Men nu uppmärksammar alltså engelskspråkiga Financial Times valfusket och de citerar Moderaternas partisekreterare Anders Edholm.

– Vi har varit förberedda på att utländsk makt skulle försöka påverka det svenska valsystemet. Vi hade aldrig kunnat drömma om att hotet skulle komma inifrån landet och från vår huvudmotståndare, säger han till Financial Times.

Samtidigt slår Socialdemokraterna ifrån sig och menar att det som hänt inte är så allvarligt. Inrikesminister Anders Ygeman tonar ner händelsen när han kommenterar det hela för Financial Times.

– Att jämföra falska anklagelser från fem partimedlemmar, där ingen av dem sitter på någon högre position ens på lokal nivå, med en form av organiserad valmanipulering… är fullständigt befängt, säger Ygeman till tidningen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag