S gör rekordökning under coronakrisen – SD halkar efter

Statsminister Stefan Löfven Foto: Nyheter Idag.
  • Fredag 10 apr 2020 2020-04-10
E-post

SVERIGE Socialdemokraterna har länge tappat i opinionen men under den senaste månaden har partiet återhämtat sig rejält. Nu ligger man på strax över 30 procent medan Sverigedemokraterna halkar ned under 20-strecket.

S och SD var länge jämnstora i opinionen och SD ibland större. Men under coronakrisen har stödet för det största regeringspartiet rusat i höjden och ligger nu på 30,6 procent enligt den senaste SvD/Sifo-mätningen. För S handlar det om en rekordökning på 6,8 procentenheter.

– Vi har aldrig sett en sådan stor ökning från en månad till en annan för Socialdemokraterna någonsin. Det är en exceptionell uppgång, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén.

Han pekar på att väljare brukar sluta upp bakom stora regeringspartier under oroliga tider. S gynnas även av att frågor som ekonomi, arbetslöshet och sjukvård hamnar högt på dagordningen.

Samtidigt backar SD mest av alla med 2,7 procentenheter ned till 19,5 procent, knappt större än Moderaterna.

– Sverigedemokraternas starkaste frågor, lag och ordning och invandring, har i stort sett kommit bort i debatten. Det verkar som att väljarna som kommit till SD den senaste tiden från S och M har gått tillbaka till sina gamla partier, säger Toivo Sjörén.

Liberalerna och Miljöpartiet hamnar under riksdagsspärren i mätningen med 3,8 respektive 3,5 procent. Trots SD:s tapp samlar högeroppositionen bestående av M, KD och SD störst stöd av de olika partikonstellationerna. Man skulle dock inte få en majoritet i riksdagen med detta resultat.

Undersökningen gjordes 30 mars till 8 april.

Läs även: Migrationsverkets kupp: Mörkade att man bussade asylsökande till kommun – påstår att samtliga coronatestats

Läs även: Sverige lägger 140 miljoner på coronakamp i u-länder – beredd satsa ännu mer

SvD/Sifos väljarbarometer

S: 30,6
SD: 19,5
M: 19,2
V: 9,4
C: 6,9
KD: 5,9
L: 3,8
MP: 3,5
Övriga: 1,1

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag