S i Stockholm ger grönt ljus till eritreansk festival trots upplopp och diktatur-kopplingar

Bild: Faksimil Twitter
  • Tisdag 5 mar 2024 2024-03-05
E-post 0

S-styret i Stockholm kommer fortsätta låta den regim-kopplade eritreanska kulturfestivalen Eritrea Scandinavia hyra av staden, trots förra sommarens våldsamma upplopp på Järvafältet, när regimmotståndare stormade festivalen.

I augusti förra året utbröt totalkaos när en festival på Järvafältet i Stockholm med kopplingar till den eritreanska diktaturen stormades av eritreanska regimmotståndare.

Flera personer skadades under upploppet, som bara var ett exempel på en pågående konflikt i den eritreanska diasporan mellan diktaturens anhängare och motståndare.

Både före och efter kravallerna på Järvafältet har fester och festivaler med kopplingar till den eritreanska regimen attackerats av regimmotståndare i andra städer i Europa och Nordamerika.

Men trots hård kritik låter Socialdemokraterna i Stockholm arrangören fortsätta hyra lokaler av Stockholms stad.

– Det är jättemärkligt att komma fram till slutsatsen att det inte skulle vara något problem med den här festivalens demokratisyn. Beläggen är tydliga och många, säger Jan Jönsson (L) till Aftonbladet.

Jönsson hänvisar till en rapport från Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), som visar att den eritreanska regimen förtrycker eritreaner i exil genom just kulturfestivaler av det slag som stormades på Järvafältet.

Eritreakännaren och professorn Kjetil Tronvoll håller med.

– Regimens representanter bjuds in, det hålls regimstöttande uppträdanden på festivalerna, deras ideologi och vision reflekterar det som regimen står för, säger han till Aftonbladet.

Aftonbladet: Vad har de för demokratisyn?

– Eritrea är en av de mest totalitära regimerna som finns i världen. Det finns ingen pressfrihet, det finns inga politiska partier vid sidan av regimen. De här festivalerna reproducerar regimens ideologi.

Aftonbladet söker Karin Wanngård (S), finansborgarråd och kommunstyrelsens ordförande i Stockholms kommun, och får svar av hennes pressekreterare.

“Yttrande- och demonstrationsfriheten är grundlagsskyddad i Sverige och det är polisen som utfärdar tillstånd, inte kommunen. Polisen gav såväl under förra som under vårt styre festivalen tillstånd och staden upplät därefter mark. Att vi har yttrande- och mötesfrihet och att svenska myndigheter har att tillämpa det innebär inte att vi stöder den eritreanska regimen” skriver Wanngårds pressekreterare till tidningen.

Läs även: Våldsamt upplopp på eritreansk festival

Läs även: Ambulerande eritrean-fajter fortsätter – 60 gripna efter slagsmål i Köpenhamn

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag