S kräver att regeringen pressar Turkiet att utlämna ”kurdiska räven”

Bild: Polisen/Nyheter Idag
  • Tisdag 11 jul 2023 2023-07-11
E-post

Regeringen bör sätta press på Turkiet om att få den för grovt narkotikabrott efterlyste Rawa Majid, 36, känd i medier som ”kurdiska räven”, utlämnad till Sverige. Det säger Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson Morgan Johansson på en pressträff på tisdagen.

Efter måndagens besked om att Turkiet lovar släppa in Sverige i Nato höll Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson Morgan Johansson en pressträff på tisdagen, rapporterar TT.

Under pressträffen krävde Johansson bland annat att regeringen sätter press på Turkiet om att utlämna Rawa Majid, 36, känd i medier som ”kurdiska räven”.

Majid är efterlyst av svensk polis som misstänkt för grovt narkotikabrott, och misstänks ha beordrat flera mord och mordförsök i Sverige som en del i en gängkonflikt. Majid har turkiskt medborgarskap och uppges befinna sig i Turkiet.

– Sverige bör ta upp detta med Turkiet skarpt, det är oacceptabelt att kriminella kan sitta där och planera brott. Turkiet ska inte vara en fristad för gängkriminella, säger Johansson på pressträffen.

Enligt Johansson har S informerats av regeringen om avtalet mellan Sverige och Turkiet. I avtalet ingår inte några begränsningar av svensk yttrandefrihet, säger Johansson.

– Hade det varit så hade det varit djupt problematiskt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag