S-kvinna kritisk till Reinfeldts flyktingvädjan – ”Låt kommunerna bestämma”

  • Måndag 18 aug 2014 2014-08-18
E-post 0

VALET När statsminister Fredrik Reinfeldt inledde moderaternas valrörelse i lördags uppmanade han svenska folket att öppna sina hjärtan för flyktingströmmarna. – Det blir kostsamt och det kommer inte att finnas utrymme för reformer, var statsministerns budskap.

Moderaternas vallöfte kan alltså sammanfattas med att man inte ger några specifika vallöften. Men socialdemokraterna har en helt annan syn på framtiden och på möjligheterna till reformer.

Nyheter Idag har talat med Stefan Löfvens pressekreterare, Anne Ekberg, som menar att den dystra prognosen handlar om den politik moderaterna för.

– Det är skattesänkningarna som ligger till grund för den prognosen, säger hon.

Den moderatledda regeringens skattesänkningar har länge kritiserats av socialdemokraterna, som vill satsa på annan typ av politik.

– Vi vill bland annat höja arbetsgivaravgifterna för ungdomsjobben och göra större skatteuttag för dem som tjänar mest, säger Anne Ekberg.

På så sätt ska man kunna hantera både invandringens kostnader och få utrymme för reformer, menar socialdemokraterna.

Ulf Bjereld, socialdemokratisk statsvetare och medlem i Socialdemokrater för tro och politik, f d Broderskap, säger till Nyheter Idag att han tycker det är bra att Reinfeldt är öppen med att Sverige ska ha en generös flyktingpolitik.

-Däremot är det tråkigt att han använder kostnaderna för invandringen som ett vapen mot den rödgröna oppositionen, säger han.

Bjereld menar också att Reinfeldts utspel gynnar sverigedemokraterna i valrörelsen.

”Reinfeldt är oseriös”

Nyheter Idag har också talat med Devinia Larsson Fatalia, S-kvinna och ordförande i Filippinska kvinnoföreningen i Skaraborg. Hon tycker att Fredrik Reinfeldt är oseriös.

– Statsministern vädjar om moraliskt ansvar från folket i en tid när det är nödvändigt. Han glömmer dock att för att få gehör borde han ha sått ett gott fundament för folket, säger hon.

Istället har Reinfeldt och regeringen gjort precis tvärtom, menar Devinia Larsson Fatalia.

– Med utförsäkringar, fas 3, sämre vård, skola och omsorg som direkt drabbade oss vanliga invånare är Reinfeldt oseriös med sin vädjan, säger hon och tillägger att hon ser Reinfeldts selektiva empati som en politisk strategi och inte som en genuin gest för att hjälpa flyktingar.

”Bör föregå med gott exempel”

Devinia Larsson Fatalia anser också att flyktingmottagandet bör bestämmas i samråd med kommunerna.

– Det måste beslutas utifrån varje kommuns vilja och förmåga att ta emot flyktingar, med hänsyn till bostäder och integrationsmöjligheter, säger hon.

Fredrik Reinfeldt skulle kunna bevisa ett genuint engagemang genom att själv föregå med gott exempel, menar Devinia Larsson Fatalia. Hon föreslår att han själv avstår från sitt jobbskatteavdrag för att hjälpa till med finansieringen av flyktingmottagandet.

– Det skulle vara en stark och övertygande handling som säger mycket mer än tomma ord, säger hon.

Hon tycker också att statsministern borde ha varit tydligare med hur man har tänkt sig möta det ökande flyktingmottagandet.

– Han borde ha talat klarspråk om vilka konkreta åtgärder man har tänkt sig och inte enbart vädja om moraliskt ansvar från folket, säger hon.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag