S och SD jämnstora i Demoskop

Stefan Löfven (t.v) och Jimmie Åkesson (t.h). Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 4 okt 2019 2019-10-04
E-post 793

SVERIGE I den senaste mätningen från Expressen/Demoskop är Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna så gott som jämnstora. SD ökar stadigt medan S har tappat över 5 procentenheter sedan valet.

I den nya mätningen får S 23,1 procent, ett tapp på hela 5,2 procentenheter sedan valet i fjol.

– Det här är ett resultat som sticker ut. Väljarrörelserna är också tämligen tydliga: Det är ökade väljarförluster till Sverigedemokraterna som är huvudorsaken till S nedgång, säger Peter Santesson, opinionschef på Demoskop, till Expressen.

Främst är det äldre och låginkomsttagare som går över till SD. I mätningen får partiet 22,9 procent, en toppnotering i Demoskop-mätningarna, och är därmed bara 0,2 procentenheter från S.

– Vi har aldrig sett ett mindre avstånd mellan S och SD. Nu är avståndet så obetydligt att det inte går att avgöra med säkerhet vilket parti som är störst i Sverige, säger Peter Santesson.

– Rekordnoteringarna för SD sammanfaller med att allmänhetens syn på Sveriges utveckling blir alltmer negativ, säger Santesson.

Demoskops oktobermätning

Mätningen gjordes mellan 24 september och 1 oktober genom intervjuer på telefon och webben. Förändring från förra månadens mätning i parentes.

Socialdemokraterna: 23,1 (-0,9)
Vänsterpartiet: 8,6 (-0,2)
Miljöpartiet: 5,0 (+0,1)
Moderaterna: 19,5 (+0,1)
Liberalerna: 3,9 (-0,7)
Kristdemokraterna: 6,6 (+0,1)
Centerpartiet: 8,3 (-0,1)
Sverigedemokraterna: 22,9 (+1,5)
Övriga: 2,1 (+0,3)

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag