S och SD jämnstora i ny mätning

Stefan Löfven (t.v) och Jimmie Åkesson (t.h). Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 17 maj 2018 2018-05-17
E-post 1786

SVERIGE Enligt en opinionsundersökning av Yougov/Metro för maj får både Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna 23 procent av folkets stöd.

Medan SD ökar från aprilmätningen minskar S något. Det betyder att de båda nu ligger på 23 procent. Näst efter kommer Moderaterna med 18,3 procent.

– De två partier som tydligt har profilerat sig som mer flyktingkritiska har tappat medan SD som äger frågan i stället gått fram en aning. Den här strategin från Socialdemokraterna och Moderaterna med att lägga sig nära SD för att vinna väljare har hittills misslyckats, säger Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till Metro som beställer mätningarna.

Sedan tidigare står det klart att invandringen är den viktigaste frågan för väljarna, och SD anses ha bäst politik i den frågan. Det tror Sören Holmberg har bidragit till att partiet nu står starkt i opinionen.

– Det här är till fördel för Sverigedemokraterna för de uppfattas som det parti som har sakfrågeägarskap i flyktingfrågan. Ju mer invandring diskuteras ju mer positivt kommer det att vara för Sverigedemokraterna, säger statsvetaren.

Majmätningen visar dessutom att två riksdagspartier ligger under fyraprocentsspärren: Kristdemokraterna och Miljöpartiet.

PLUS: Sentio: Sex av tio svenskar emot afghanamnestin – Så svarar väljarna parti för parti

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag