S ökar i Sifo – C tappar efter Lööfs avgång

Bild: Regeringen/Nyheter Idag
  • Söndag 16 okt 2022 2022-10-16
E-post 422

Det är stiltje i opinionen i den senaste mätningen från Sifo. Den största förändringen är att Socialdemokraterna ökar med 1,5 procentenheter jämfört med valresultatet, medan Centerpartiet tappar 0,9 procentenheter.

För övriga partier är förändringarna små jämfört med valresultatet, i en mätning som gjorts innan de blågula partierna presenterat Tidöavtalet.

– Det är helt väntat. Det har varit ganska tyst sedan valdagen, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till Svenska Dagbladet.

Från både vänster och höger har det kommit viss kritik mot att förhandlingarna mellan de blågula partierna om regeringsfrågan pågått ovanligt länge för att vara Sverige, men enligt Toivo Sjörén syns inga tecken på att det skulle ha påverkat opinionen.

– Nej, faktiskt inte. Folk ångrar inte sitt val, och det brukar inte hända så mycket en månad efter valet. Och vilken regering ska man ställa till svars, den som sitter eller den som inte har tillträtt.

– Det är först nu, genom regeringsförhandlingarna och senare budgeten, som folk kan börja reagera på något som verkligen händer, säger Toivo Sjörén.

När det gäller Centerpartiets tapp tror Sjörén det har att göra med Annie Lööfs aviserade avgång, som innebär en osäkerhet kring partiets framtid. Partiet kommer inte få en ny partiledare förrän i februari nästa år.

– Så det blir ett litet vakuum där. Och då de inte ska vara stödparti till någon regering så kommer de att gå under radarn ett tag.

Sifos väljarbarometer i oktober

6 054 intervjuer genomförda mellan 3 och 13 oktober. Valresultatet inom parentes.

Socialdemokraterna 31,8 (30,3)

Sverigedemokraterna 19,8 (20,5)

Moderaterna 19,6 (19,1)

Vänsterpartiet 7,4 (6,8)

Centerpartiet 5,8 (6,7)

Kristdemokraterna 5,0 (5,3)

Liberalerna 4,5 (4,6)

Miljöpartiet 4,5 (5,1)

Övriga partier 1,6 (1,5)

Läs även: C tappar stort och L under spärren i Sentio

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag