S ökar i SvD/Sifo – V och SD tappar

Bild: Nyheter Idag/Famsimil SVT Play/Pressbild Socialdemokraterna
  • Måndag 20 sep 2021 2021-09-20
E-post

Socialdemokraterna ökar med två procentenheter i senaste mätningen från SvD/Sifo. Samtidigt tappar Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna i mätningen. För övriga partier är förändringarna små.

Vänsterpartiet var den stora vinnaren i opinionen under och efter regeringskrisen, då V gick ihop med de konservativa partierna M, KD och SD och fällde regeringen för att stoppa en remiss om fri hyressättning i nyproduktion.

Läs även: Väljarna belönar Dadgostar: Högsta siffran på 19 år för V i DN/Ipsos

Men nu verkar effekten av regeringskrisen vara över. Partiet tappar 1,3 procentenheter i september månads mätning från SvD/Sifo.

– Regeringskrisen har försvunnit bort litegrann från agendan och också den exponering som har varit på Vänsterpartiet och som gav positiva effekter, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till SvD.

Den stora vinnaren är Socialdemokraterna, vars partiledare Stefan Löfven kommer att avgå vid partiets kongress i november. Partiet ökar med två procentenheter till 26,1 procent.

En ny partiledare, som även blir statsminister, kommer att utses på kongressen och mycket tyder på att det blir nuvarande finansminister Magdalena Andersson.

– Hon har varit synlig länge och hanterat ekonomin på ett sätt som varit skickligt enligt många – det är en ”Magdalena Andersson-effekt”, en förväntansfull stämning och nytändning som kanske visar sig, säger Li Bennich-Björkman, statsvetare vid Uppsala universitet, till SvD.

Socialdemokraterna kan dessutom glädjas åt att det nuvarande regeringsunderlaget med S, MP, V och C får 49,8 procent av rösterna och blir större än M, KD, L och SD, som får 48,8 procent. Dessutom håller sig MP över riksdagsspärren i mätningen, samtidigt som L ligger en bit under med 3 procent.

– Nu är det fördel för S-sidan och förra gången var det fördel för Kristersson-sidan. Det är en halv procent som flyttar sig mellan blocken så det är i princip helt jämnt, säger Toivo Sjörén till SvD.

På högersidan har Moderaterna och Kristdemokraterna gått tillbaka marginellt, medan Sverigedemokraterna tappar 0,9 procentenheter till 19,6 procent.

Läs även: Totalkris för L och konservativ majoritet i Sentio augusti

Sifos väljarbarometer i september

Förra mätningens resultat inom parentes.

Socialdemokraterna 26,1 (24,1)

Moderaterna 21,5 (21,8)

Sverigedemokraterna 19,6 (20,5)

Vänsterpartiet 10,6 (11,9)

Centerpartiet 8,9 (8,6)

Kristdemokraterna 4,7 (4,9)

Miljöpartiet 4,2 (4,2)

Liberalerna 3,0 (2,7)

Övriga partier 1,4 (1,3)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag