S ökar och SD backar i Aftonbladet-mätning

  • Onsdag 16 aug 2017 2017-08-16
E-post 2895

POLITIK Socialdemokraterna ökar och Sverigedemokraterna minskar i Aftonbladet/Inizios opinionsmätning för augusti i år. Mätningen visar att Stefan Löfven går stärkt ur den kris som omgärdat Transportstyrelsen under sommaren.

S går fram med 1,6 procentenheter sedan förra mätningen som gjordes i juni månad. Mätningen är den första som opinionsinstitutet gör sedan skandalen runt Transportstyrelsen avslöjades.

”Klart är dock att Stefan Löfven och socialdemokraterna framstår som vinnare. En minst lika viktig faktor i sammanhanget är också att Stefan Löfven inte valde att åka till Almedalen utan istället möta svenska folket på en Sverigeturné”, skriver Inizio i en analys.

Samtidigt backar SD en procentenhet. Även Moderaterna och Liberalerna backar något i mätningen medan Centerpartiet och Kristdemokraterna går framåt. Alla borgerliga partier befinner sig över riksdagsspärren, även om L bara har någon tiondels procentenhets marginal till den.

Inizio konstaterar att Liberalerna har svårt att hävda sig mot i synnerhet Centerpartiet som även de har en ”liberal framtoning”.

Men värre är det för Miljöpartiet som endast får 2,6 procentenheter i mätningen. Partiet har legat under fyraprocentsspärren sedan februari i år och risken är stor att man åker ur riksdagen i valet nästa år.

”Det är svårt att se vad som ska få partiet att lyfta. Båda språkrören har de lägsta förtroendesiffrorna och miljöfrågan som är viktig för partiets väljare upplevs hanteras bättre av Centerpartiet”, skriver Inizio i sin analys som fortsätter:

”Den andra frågan som partiet driver är skolfrågan och den är inte särskilt viktig för deras väljare och dessutom upplevs regeringskollegan Socialdemokraterna ha bättre politik för detta.”

Skillnaderna mellan de båda blocken är liten. Om det vore val idag skulle emellertid den borgerliga alliansen få flest mandat eftersom MP skulle åka ur riksdagen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag