S-panik i Luleå – skyller stora raset på lågutbildade ”knegare”

Socialdemokraternas tåg på första maj i Stockholm 2012. Foto: Frankie Fouganthin
  • Onsdag 12 sep 2018 2018-09-12
E-post 1646

LULEÅ Valresultatet kom som en chock för Socialdemokraterna i Luleå som backar med drygt 11 procentenheter i kommunvalet. Raset skyller man delvis på lågutbildade arbetare som blivit ”frälsta” av alternativa fakta.

Efter valet har Socialdemokraterna i Luleå haft fullt upp med att reda ut vad som gick fel. Enligt det preliminära resultatet rasar partiet med 11,3 procentenheter och förlorar därmed sju mandat i kommunfullmäktige.

Trots att partiet fortfarande är överlägset störst i kommunen med 37,7 procent av invånarnas stöd upplevs resultatet som ett fiasko. På andraplats kommer Moderaterna med 14,7 procent.

Kaj Hedstig, en lokal S-ordförande, säger till Norrländska Socialdemokraten att han är sorgsen och chockad över partiets stora tapp. Missnöje kring skolfrågan och utförsäljning av allmännyttan anger han som orsaker, men också det ökade stödet för Sverigedemokraterna och ett allt hårdare politiskt klimat.

– Vi hade partiaktiviteter utanför Coop på Björkskatan, delade ut broschyrer. Då möttes vi av alla dessa unga, tatuerade killar som kom från gymmet, var oförskämda och nästan hotfulla mot oss. Sånt har jag aldrig upplevt i tidigare valrörelser, säger Kaj Hedstig.

Han tror också att tidigare S-väljare inom LO-kollektivet nu lägger sin röst på SD.

– Vanliga ”knegare” röstar på SD i dag. Många är också lågutbildade, frälsta av alla alternativa fakta i sociala medier, säger Kaj Hedstig.

Ulla Vanhaniemi, en 78-årig lokal S-veteran, menar att partiet har tappat kontakten med väljarna.

– Det blir slentrian, partiet tror sig veta vad folk tycker utan att egentligen veta det. Vi har varit invaggade i en trygghet med egenmajoriteten, säger hon.

PLUS: Sjunkande stöd för S i Sollefteå efter nedläggning av BB

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag