S-parodi gör succé på Youtube: ”Få komiker som vågar sparka på dem”

Klemming och Löfven, parodin och originalet. Bild: Youtube
  • Måndag 5 sep 2022 2022-09-05
E-post

En parodi om Socialdemokraterna gör succé på Youtube och har i skrivande stund drygt 400 000 visningar efter att ha legat uppe i en vecka. Mannen bakom parodin, Viktor Klemming, har en teori om en varför den gått så bra.
– Det är det största partiet som har haft makten länge och många är ju missnöjda uppenbarligen, säger han till Nyheter Idag.

På Youtubes trendinglista över vilka klipp som är mest populära i Sverige just nu är det en video där TV-profilen Mauri Hermundsson möter statsminister Magdalena Andersson som ligger i topp.

Men trea (och för ett tag tvåa) ligger en video som kanske inte är lika smickrande för Socialdemokraterna, nämligen en parodi om partiet av komikern och youtubern Viktor Klemming.

Satiren anspelar på Socialdemokraternas valfilm från 2018 där Stefan Löfven får frågan vad han vill ha av en ung man som jobbar i en korvkiosk. Den dåvarande statsministern räknar då upp ett antal saker han vill se i det svenska samhället.

– Jag vill ha ett samhälle där trygghet går före skattesänkningar. Så att vi kan anställa fler i vården, och alla får hjälp i tid, säger han bland annat.

I Klemmings parodi får den forne statsministern samma fråga från en korvgubbe. Men svarar då något annorlunda.

– Jag vill ha återvändande IS-krigare som begått oförlåtliga massmord, tortyrer och våldtäkter fria i vårat samhälle, inleder han med att säga till den förbryllade korvgubben.

Parodin har fått över 400 000 visningar på Youtube. Den har dessutom laddats upp och fått ännu fler visningar på Instagram, Facebook, TikTok och Twitter där den delats av bland andra Hanif Bali.

Bli PLUS-medlem och läs intervjun med Viktor Klemming!

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag