S-politiker åtalas för sju våldtäkter

Foto: Unsplash/Hailey Kean
  • Torsdag 13 jan 2022 2022-01-13
E-post

FILIPSTAD En socialdemokratisk lokalpolitiker i värmländska Filipstad står åtalad för att ha våldtagit en person vid flertalet tillfällen. Sedan september har han suttit häktad misstänkt för brotten.
– Det är en och samma målsägande som den misstänkte har en relation till, säger åklagaren Rebecca Hällgren till GT.

Enligt stämningsansökan som Nyheter Idag har tagit del av rör det sig om sju stycken våldtäkter som ska ha skett mellan juni 2020 och september 2021.

I flera av fallen ska den åtalade ha använt våld och tryckt ner målsäganden med sin kroppstyngd för att tilltvinga sig samlag. Under ett tillfälle uppges han ha ”knuffat henne, kastat en stol mot henne och slagit henne med en mobiltelefon”.

Läs även: S-politiker begärs häktad misstänkt för flera våldtäkter

I bevismaterialet ingår bland annat förhör med vittnen som haft kontakt med målsäganden om övergreppen.

– Dels finns det muntlig bevisning från personer som kommit i kontakt med målsägande åt vilka hon anförtrott sig och sen har jag åberopat skadedokumentation, säger Rebecca Hällgren, åklagare i målet, till GT.

Enligt Hällgren har det under utredningen funnits misstankar om fler fall av våldtäkt. Det är emellertid bara i de fall som förekommer i stämningsansökan som det funnits tillräckligt med bevis för att väcka åtal.

Förnekar brott

Den åtalade mannen nekar till anklagelserna. Hans advokat Bertil Moreau hävdar att åklagarsidans bevisning inte ger hela bilden.

– Åklagaren har lämnat sin bevisning, det är en selektiv bevisning och vi kommer lämna in ytterligare bevisning till rätten, säger han till GT.

Mannen har tidigare haft ”tyngre politiska uppdrag” för Socialdemokraterna i Värmland. Men i samband med häktningen blev han fråntagen dessa.

– Personen det handlar om kan inte verka sina uppdrag, det säger sig självt när han var frihetsberövad och nu också häktad. I politik är förtroende A och O och jag har mycket svårt att se att personen kan fortsätta sina förtroendeuppdrag, sade partidistriktets försteombudsman Camilla Anglemark till SVT i september.

Nyheter Idag har sökt Rebecca Hällgren för en kommentar.

Läs även: Illegal migrant omhändertogs hos Magdalena Andersson (S)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag