S-politiker varnar: Rysk propaganda målar ut Malmö som en problemstad

Stjernfeldt Jammeh (S) vill inte kännas vid RT:s bild av Malmö. Foto: rt.com samt Wikimedia Commons
  • Måndag 2 apr 2018 2018-04-02
E-post 4982

SVERIGE Har du fått uppfattningen att Malmö är en stad med stora problem kopplat till grov kriminalitet och invandring? Då kan du blivit lurad av den ryska propagandan. Det menar S-politikern Katrin Stjernfeldt Jammeh som nu tar hjälp av MSB för att bedöma hotet från öst.

En allt mer negativ bild av Malmö sprids i ryska medier. När Nyheter Idag gör en snabb sökning på Malmö i ryska medier finner vi alarmerande påståenden om skottlossningar, bilbränder, grov kriminalitet, utsatta minoriteter som judar och svåra problem kopplat till invandring – företrädelsevis från mellanöstern.

Om man får tro ryska medier är alltså Malmö en stad med svåra och djupa problem.

Men många påståenden om Malmö är i själva verket propaganda, från alternativmedia och medier som RT. Det berättar Sydsvenskan som talat med kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Hon säger att hon är orolig för att ”Malmö i många sammanhang används för att beskriva en negativ utveckling på ett icke faktabaserat sätt”. Det i sin tur skulle kunna påverka höstens val.

– Russia Today har varit här och gjort extremt negativa inslag där man beskriver stadens utveckling på ett sätt som jag tror att de flesta Malmöbor inte känner igen, säger hon.

Nu har Stjernfedt Jammeh bjudit in Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, till ett möte med kommunstyrelsen. MSB, som ytterst leds av generaldirektören Dan Eliasson, arbetar aktivt med att skydda höstens val från otillbörlig påverkan.

Thomas Gür anar en dold agenda

Den borgerliga debattören Thomas Gür kommenterar artikeln i Sydsvenskan på sin Facebook. Han är inte helt övertygad om att Stjernfeldt Jammeh verkligen oroar sig över rysk propaganda, snarare tror han att S-politikerns utspel beror på något annat.

”Det synes mig som att Stjernfeldt Jammeh redan nu förbereder att skylla sitt kommande valnederlag på ryssen”, skriver han på Facebook.

Samtidigt poängterar Gür att han inte förnekar ”att ryska nyhetsbyråer skulle ha publicerat överdrivna nyheter om tillståndet i Malmö”. Men det samtidigt oklart hur sådana överdrivna nyheter i ryska medier skulle påverka väljare i Malmö, poängterar han.

Gür tror istället att ”socialdemokraternas i allmänhet och Stjernfeldt Jammehs i synnerhet misskötsel av Malmö kommun” påverkar väljarna i staden mer än några ryska nyhetstjänster.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag