S-professor: C och L kan regera med Löfven efter valet nästa år

Ulf Bjereld. Foto: Johan Wingborg/Pressbild
Ulf Bjereld. Foto: Johan Wingborg/Pressbild
  • Torsdag 21 sep 2017 2017-09-21
E-post 350

SVERIGE Centerpartiet och Liberalerna kan komma att regera med Social­demokraterna och Miljö­partiet efter valet nästa år. Ulf Bjereld (S), professor i stats­vetenskap, ser det som ett tänkbart koalitionsalternativ. – Ett av de minst osannolika, säger han.

Ulf Bjereld är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och förbunds­ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet. Han säger till Nyheter Idag att det parlamentariska läget just nu är väldigt besvärligt i Sverige i och med Sverige­demokraternas framgångar i opinionen.

Det öppnar upp möjligheter för alternativa regeringsunderlag efter valet om ett knappt år. Och Bjereld tror att L och C kan tänka sig att byta block och regera tillsammans med Stefan Löfven och Gustav Fridolin.

– Av många osannolika alternativ är det kanske just nu att av de minst osannolika, säger han.

Enligt Svensk väljaropinion för augusti månad har en sådan koalition stöd från 51,8 procent av väljarna. Eftersom Kristdemokraterna enligt samma mätning samtidigt åker ur riksdagen räcker mandaten med god marginal för att bilda majoritetsregering.

Att L eller C skulle kunna tänka sig ett samarbete med SD ser Bjereld som helt uteslutet. De båda partierna regerar hellre med S och MP, menar han.

– Liberalerna och Centerpartiet har bundit sig så starkt vid masten att inte sätta sig i en regering beroende av aktivt stöd från Sverigedemokraterna, säger professorn och tillägger:

– Om Alliansen blir mindre än de rödgröna i valet 2018 så är det mindre sannolikt att Liberalerna och Centerpartiet sätter sig i en Alliansregering än att de söker blocköverskridande samarbete.

Mer problematiskt blir det om S+MP+L+C tillsammans inte lyckas få en majoritet av riksdagsmandaten. Då skulle den rödblågröna regeringen kunna bli beroende av Vänsterpartiet.

– Det beror lite på hur de andra partierna förhåller sig. Det kan hända att man i ett sådant fall skapar någon form av blocköverskridande uppgörelse med Moderaterna och Kristdemokraterna som visserligen skulle befinna sig utanför en sådan regering. Man skulle kunna skapa en överenskommelse i några av de stora tunga frågorna, säger Bjereld.

Han tror däremot inte att Vänsterpartiet skulle försöka fälla en blocköverskridande regering.

– Vad har Vänsterpartiet för alternativ? Vänsterpartiet har ett starkt intresse av att hålla moderater, kristdemokrater och sverigedemokrater så långt borta från inflytande över regeringspolitiken som möjligt, säger Ulf Bjereld.

– Det har alltid varit Vänsterpartiets öde att de inte har någonstans att gå. De har aldrig fällt en socialdemokratisk regering för att släppa fram en borgerlig och jag har väldigt svårt att se att de skulle välta en sådan här fyrpartiregering för att släppa fram en som har starkare högerinriktning.

Vilket parti tänker du rösta på i riksdagsvalet nästa år?
2431 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag