S-rapport sågar egna invandringspolitiken

Bild: Socialdemokraterna/CC BY-SA 4.0/FT Bild
  • Måndag 27 nov 2023 2023-11-27
E-post 0

I en intern rapport sågar nu Socialdemokraterna det invandringspolitik partiet bedrivit under de senaste decennierna.

– Den här rapporten handlar inte om allt som går bra med integration och språkträning. Vi pekar på det som utgör problem i Sverige idag, säger S kulturpolitiska talesperson Lawen Redar till Aftonbladet.

I rapporten konstateras att den bristande migrations- och integrationspolitiken lett till  en rad olika problem som hotar gemenskapen i samhället, som parallellsamhällen med kriminalitet, parallella rättskipningssystem och religiös radikalisering.

– Den största samhällsförändringen under 2000-talet i Sverige är den förändrade demografin på grund av invandringen. Vi har gått från att vara ett av västvärldens mest homogena länder till ett av de mest mångfaldspräglade länderna, säger Lawen Redar (S), kulturpolitisk talesperson och ansvarig för rapporten, till Aftonbladet.

Ett problem rapporten tar upp är svenska språkets försvagade ställning i ett Sverige där det talas omkring 150 olika språk.

– Jag har mött kvinnor som befunnit sig i Sverige i 16 års tid utan att kunna prata svenska. Detta för att man inte möter myndigheter eller människor med svenska som modersmål i vardagen, som ett resultat av segregationen, säger Lawen Redar.

Ett skäl till problemen med migrationen till Sverige är enligt rapporten att man inte tagit hänsyn till migranternas utbildningsnivå och kulturella bakgrund.

– Invandringen under 2000-talet har primärt kommit från utomeuropeiska länder, många gånger från sönderfallna länder utan fungerande skolsystem. Vi har inte vågat erkänna att dessa grupper behöver samhällsinsatser på en helt annan nivå. Vi har varit rädda för att stigmatisera grupper, säger Redar, som menar att S bör ”vara djupt självkritiska”.

– Mottagandet har inte stått i paritet med de sociala-, utbildningsmässiga- och ekonomiska behoven. En redan omfattande segregation har accelererat.

Trots att rapporten slår fast att migrationen till Sverige har varit för stor vill Lawen Redar inte ge Sverigedemokraterna rätt i migrationsfrågan.

– Sverigedemokraterna har alltid var emot invandring, oavsett hur många som kommer till vårt land, säger hon till Aftonbladet.

Läs även: Förtroenderas för Magdalena Andersson – Åkesson ökar rejält

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag